Гречка — одна із найпопулярніших круп’яних культур в Україні. З її зерна отримують кашу, яка вважається корисною для здоров’я дієтичним продуктом. Для обробки та калібрування матеріалу знадобиться
зерноочисне обладнання від компанії «Агросепмаш».
Аеродинамічні сепаратори ефективно видаляють бур’яни, комах та інші сторонні домішки. У процесі обробки
віялка для очищення зерна відсіює неякісні, пошкоджені елементи, стабілізує вологість для подальшого зберігання та транспортування.
Вирощування гречки в Україні
Ця культура дуже чутлива до погодних умов, боїться заморозків, любить вологу та тепло. Тому її культивацією займаються не у всіх регіонах. Вирощування гречки активно ведеться у Житомирській, Хмельницькій та Чернігівській областях. Раніше врожай збирали й в інших регіонах, але зараз там сконцентрувалися на соняшнику.
Багато посівів даної культури також у Тернопільській, Вінницькій, Сумській областях. Тут аграрії дотримуються основних вимог до вирощування гречки.
| Ґрунт |
Пухкі, родючі суглинки, супіски. Не підходять важкі та перезволожені |
| Кислотність |
Невелика чи нейтральна, в межах 5–6,5 |
| Вологість |
У період цвітіння — висока, не менше 50% |
| Температура |
Оптимальна при цвітінні та утворення плодів — 17-25 градусів |
Для гречки не підходять регіони з дуже спекотним літом, за таких умов вона погано цвіте. Найкраще вибирати під неї поля після озимих зернових культур, де проводились агротехнічні заходи щодо знищення бур’янів.
Обробка ґрунту, посів: особливості процесу
Сільськогосподарська техніка гречки припускає, що для неї можна вибирати ґрунт після картоплі, кукурудзи, буряків, але лише за умови належного догляду та ретельної обробки. Після стрижневих попередників необхідно:
- провести лущення стерні;
- через 12-14 днів після масового проростання бур’яну траву зорати ділянку плугами на глибину 25-35 см (для дерново-підзолистого ґрунту — 18-20 см);
- обробити поле дисковими боронами. Це робиться після збирання картоплі, буряків та інших пізніх просапних культур.
Весняна обробка припускає боронування зубними боронами, коли верхній шар ґрунту досягає рівня фізичної стиглості. Потім проводиться дві культивації з проміжками часу для дозрівання бур’янів.
Оптимальні терміни посіву гречки — після заморозків, коли ґрунт прогрівся до 10–12 градусів на глибині 10 см. Це приблизно перша половина травня. Щоб отримати хороший урожай, культуру висівають з міжряддями по 45-60 см. Такий спосіб називають ще широкорядним. Поширений і рядовий — з міжряддями 15 см.
Застосування добрив
При основному обробітку ґрунту вносять велику частину фосфорно-калійних складів. Дозування розраховують у процесі агрохімічного аналізу конкретної ділянки. Гречка добре засвоює слаборозчинні сполуки фосфору, з якими багато інших культур несумісні.
Підбираючи добрива для гречки, будьте обережні з калійними складами. Вони можуть утримувати хлор, на який ця культура реагує дуже негативно. Також рослина не любить азотні добрива. Якщо зміст гумусу більше ніж 4%, у них немає потреби. Для підживлення підходять гумат, рідкі органічні добрива мінеральні (до посіву).
Захист від шкідників та хвороб
У процесі зростання гречка може постраждати від довгоносика, блохи, попелиці та інших комах. Щоб уникнути загибелі посівів через шкідників, важливо:
- дотримуватися сівозміни. Найкраще гречка росте на поле після озимих зернових, зернобобових. Небажані попередники — соняшник, соя, кукурудза;
- обробляти поле перед посівом — якісно видаляти бур’яни;
- дотримуватися термінів посіву.
Для боротьби з комахами застосовують інсектициди. Наприклад, «LF-Ультрафіт» найкраще поєднувати з гуматом калію («LF-Гумат-Лист»). Для знищення бур’янів ефективні гербіциди. Наприклад, використовують Альма-Прометрин, Отаман та інші.
Важливо також запобігти поширенню хвороб гречки. Це мозаїка, хибна борошниста роса, церкоспороз, аскохітоз. Щоб уникнути зараження, не слід сіяти рослину на тому самому місці кілька разів поспіль. Необхідно вибирати стійкі сорти, такі як «Дев’ятка».
Збір урожаю
Гречка дозріває довго. У скоростиглих сортів період цвітіння складає 25 – 30 днів, тоді як у пізньостиглих — до 50. Якщо практикують широкорядний спосіб висіву, процес вегетації затягується. Щоб не втратити зерно, важливо контролювати дозрівання та не допускати перестою.
Збір урожаю гречки доцільний, коли настає фаза побуріння 65-75% зерен. На цій стадії можна не тільки запобігти втрати, але й отримати якісний матеріал. Важливо враховувати, що культура дозріває нерівномірно, на одній рослині можуть бути бруньки, квіти, зелені та стиглі плоди.
Гречка в Україні дуже популярна завдяки високій цінності. У ній міститься 57,1 грама вуглеводів, 12,6 г білків та 3,3 г жирів, а також харчові волокна, фосфор, мідь, залізо, магній. Крупа є джерелом клітковини, корисний для органів шлунково-кишкового тракту. Завдяки чудовому смаку та простому приготуванню її активно купують в Україні.