RU
UK
Меню

Овес: користь, особливості вирощування та сфери застосування

Овес —  однорічна трав’яниста рослина, злак, широко популярний у сільському господарстві. Він невибагливий, стійкий до холоду та відрізняється високою біологічною цінністю. Для його обробки зручно використовувати зерноочисне обладнання від компанії «Агросепмаш». Наші аеродинамічні сепаратори налаштовуються під різні види зерна. За допомогою обладнання легко виконати сушіння та калібрування матеріалу, щоб покращити його характеристики. Віялка для очищення зерна видаляє сміття, комах, бур’яни та інші сторонні домішки.

Чим корисний овес

Це цінна зернова культура, злак, який дуже цінний для дієтологів. Користь вівса полягає в тому, що в його зерні міститься багато флавоноїдів, полісахаридів, амінокислот. Він також є джерелом вітамінів A, групи B, E, F, низки мікроелементів, зокрема марганцю, йоду, селену, кремнію. Користь вівса для здоров’я — в наступному:
  • очищує печінку, стабілізує її роботу;
  • має властивості, що обволікають, незамінний при захворюваннях ШКТ;
  • виводить поганий холестерин;
  • зміцнює імунітет;
  • нормалізує сон, відновлює нервову систему.
У вівсі міститься багато клітковини, тому він покращує роботу кишківника та корисний при профілактиці запорів. Завдяки великій кількості полісахаридів у складі, цей злак підвищує стійкість організму до інфекцій. Вівсяні волокна швидко викликають почуття ситості, допомагають контролювати апетит та сприяють схудненню.

Вирощування вівса в Україні: терміни та норми посіву

У нашій країні цю культуру в основному вирощують у регіонах Лісостепу та Полісся. Вона стійка до холодів і не боїться заморозків. Належить до ранніх ярих, тому її потрібно висівати як можна раніше. Посів вівса в Україні починається з середини березня та до початку квітня. Дуже важливо не зволікати з термінами, адже якщо рослина цвістиме в умовах високих температур, то її урожайність знизиться. Технологія вирощування вівса передбачає попередню обробку посівного матеріалу. Його потрібно протруїти фунгіцидам та інсектицидами, можна обробити стимуляторами зросту. Це культура, невимоглива до ґрунту. Але найкраще вона зростає на нейтральному легкому та середньосуглинистому ґрунті. Розкажемо про основні етапи підготовки землі до сівби.
У жовтні-листопаді Поле глибоко орють на 20-25 см з оборотом пласта. Це необхідно для знищення шкідників, залишків бур’янів та покращення структури землі
Ранньою весною Боронування та культивація. Проводяться для того, щоб вирівняти поле. На цьому етапі важливо не допустити появи кірки
Внесення добрив Овес особливо добре приймає органічні підживлення. Азот можна використовувати в помірній кількості, щоб не посилити зростання рослини на шкоду формуванню зерна
Слід враховувати та особливості регіону. У посушливих областях (наприклад, у Херсонській чи Миколаївській) важливо вибирати ґрунти з мінімальним ризиком розвитку ерозії та гарною вологомісткістю. При висіванні вівса потрібно дотримуватись таких вимог:
  • норма — 3,5-4,5 млн насіння на 1 га;
  • глибина загортання — 3-5 см, на легкому або піщаному ґрунті його можна збільшити до 6;
  • схема — суцільна звичайна з міжрядною відстанню 15 см.
Щоб насіння краще контактувало з ґрунтом, а сходи з’явилися швидше, після посадки поле прикочують за допомогою кільчастих котків.

Як правильно доглядати за вівсом

Це невибаглива культура, але хороший урожай вона дасть при правильному догляді. Фаза активного зростання починається після появи сходів. У цей період особливо важливо дотримуватися правила агротехніки вівса з контролем захворювань та шкідників. Ось кілька головних вимог:
  1. Полив. Овес зазвичай вирощують у регіонах з незрошуваним землеробством. Але під час посухи важливо організувати 1-2 полив в період, коли з’являються колоси й наливаються зерна.
  2. Розпушування. Його проводять через 7–10 днів після того, як з’являються сходи. Розпушування дозволить зберегти воду в ґрунті та покращить його аерацію.
  3. Прополювання. На високих полях його виконують за допомогою культиваторів.
Щоб уникнути хвороб, особливо кореневої гнилі та бурої іржі, перед висіванням потрібно протруїти насіння. Необхідно використовувати стійкі сорти, щоб своєчасно видаляти залишки старих рослин. Овес не можна висівати на полі, де раніше вирощували пшеницю або ячмінь.

Застосування культури в Україні

Овес —  багатофункціональна культура, її використовують у різних галузях. Цей злак широко популярний у кулінарії та харчової промисловості. Зерна переробляють у вівсяну крупу (наприклад, «Геркулес»), борошно. На основі цих продуктів готують каші, галети, випічку, млинці. У сільському господарстві овес популярний як кормова культура. У ньому міститься багато білків та вуглеводів, він дуже поживний. Посіви хороші і як сидерат, через те, що покращують структуру ґрунту і збагачують його склад органікою. Корисні властивості вівса роблять його популярним і в народній медицині у різних настоях та відварах. Передпосівна обробка зерна важлива для хорошого врожаю. Щоб провести її правильно та ефективно, замовте аеродинамічний сепаратор від компанії «Агросепмаш». Тут можна підібрати обладнання, яке дозволить оптимізувати процес виробництва.

Ознайомитися детальніше з нашою зерноочисною продукцією

Плоско-решітні скальператори
Барабанний сепаратор для зерна
Віялки для зерна
Плоскорішетний скальператор ОСК-15 Зерноочисна машина РБС-150 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-15 Профі
Плоскорешетный скальператор ОСК-30 Зерноочисна машина РБС-200 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-3 Стандарт
Плоскорешетный скальператор ОСК-40 Зерноочисна машина РБС-230 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-30 Профі
Плоскорішетний скальператор ОСК-70 Зерноочисна машина РБС-40 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-40 Профі
©2020–2023, компанія «Агросепмаш». Усі права захищені