RU
UK
Меню

Просо — давня культура із сучасним потенціалом

Просо — одна з найдавніших зернових рослин, що обробляються людиною. В Азії його вирощували понад 3000 років тому. Для калібрування та стабілізації вологості пшона, що отримується з проса, підійде зерноочисне обладнання від компанії «Агросепмаш». Аеродинамічні сепаратори видаляють сміття, бруд, бур’яни та інші сторонні домішки. У процесі обробки відсіюється неякісний продукт, нормалізується вологість для безпечного зберігання та перевезення. Віялка для зерна від «Агросепмаш» легко налаштовується під різні культури.

Вирощування проса в Україні

Ця культура теплолюбна та стійка до посухи, може рости у складних умовах. Під вирощування проса в Україні відводять 80–100 тис. га землі щороку. Урожай можна зібрати й на бідних ґрунтах, у сильну спеку, коли температура підіймається до 40 градусів. Ключові умови для зростання:
Клімат Теплий, температура ґрунту для проростання — 10 – 12 градусів
Стійкість до посухи Висока, більше, чим у ячменю та пшениці
Ґрунт Оптимальний варіант — чорнозем, каштановий, підійде й засолений
Вирощування проса активно ведеться у південних регіонах України. Для культури оптимально підходить теплий, посушливий степовий клімат. У лідерах із врожайності — Одеська область. До повномасштабного вторгнення тут збирали 12–15% всього проса, що вирощується в країні. Культура популярна також у Херсонській та Миколаївській областях, зустрічається в окремих частинах Запорізькій та Дніпропетровській. Зона лісостепу теж підходить, але не так добре. Останнім часом у Полтавській та Черкаській областях активніше освоюють поля під просо у зв’язку зі зміною клімату.

Особливості вирощування:вимоги до температури та вологості

Просо — культура, яка любить тепло і добре росте там, де не витримують інші зернові. Для його висіву оптимальною вважається температура 10-12 градусів. Якщо ґрунт холодніший, сходи будуть з’являтися повільно та нерівномірно, що негативно позначиться на врожайності. Розпочинати урожай можна, коли температура повітря стабільно становить 18-24 градуси. У такому випадку рослини розвиватимуться швидко. При посіві проса критично важлива вологість, вона має бути достатньою, але не надлишковою. Найкраще засівати культуру після помірних опадів. Оптимальний час у південних регіонах — квітень-травень. Просо не вимагає багато світла, для нормального зростання йому достатньо 12 годин світлового дня. На вкорінення та рівномірність посівів негативно впливають сильні вітри, тому важливо дивитися прогноз погоди та підбирати оптимальний час. При посадці ґрунт повинен прогрітися до 10-12 градусів на глибину 4-5 см.

Способи посіву

Агротехніка проса залежить від того, наскільки родючою і забрудненою є обрана під посів земля. Є ряд вимог:
  • родючий ґрунт із достатнім запасом легкозасвоюваних поживних речовин, найкраще чорнозем;
  • нейтральний показник pH — 6,5-7,5;
  • помірна вологість, очищення від бур’янів;
  • гарна аерація — сходи гинуть у дуже щільних і сильно зволожених ґрунтах.
Насіння не варто садити занадто глибоко. У регіонах з гарними опадами оптимальна глибина становить 2-3 см, у посушливих — 5-7 см. При нестачі вологи й на легкому ґрунті її можна збільшити до 8-10 см.

Догляд за рослиною в процесі зростання

Щоб забезпечити хорошу врожайність, використовують добрива для проса. В першу чергу підійдуть фосфорні та азотні. При сівбі вносять гранульований суперфосфат, а також склад зі змістом азоту та калію. Якщо зволоження достатнє, можна використовувати карбамід або мікродобрива для підживлення. Поширені хвороби проса — сажка волоті, гельмінтоспориз, бактеріальна плямистість листя. Щоб уникнути пошкодження та загибелі посівів, вибирають стійкі сорти, такі як «Полтавське золотаве» або «Біла альтанка». Не можна висівати просо після ячменю та кукурудзи.

Збір врожаю

Просо дозріває нерівномірно, сильно обсипається, тому важливо дотримуватись термінів збору. Стиглість зерна визначають за пожовтіння колоскових лусочок. Стебла повинні залишатися соковитими та зеленими. Зазвичай до збору врожаю приступають при 80%стиглості, при цьому верхня частина рослини дозріває швидше. Нижня половина залишається недостиглою. Тому скошують верхню, а нижню залишають дозрівати у валках. Коли вологість зерна досягає 14% (приблизно через 5 днів), його збирають та обмолочують.

Особливості просо як культури

Пшоно містить вітаміни групи B, клітковину, білки, є джерелом фосфору, магнію, заліза. Користь проса полягає в тому, що у готовому вигляді він нормалізує роботу кишківника, артеріальний тиск та серцевий ритм. Складні вуглеводи у складі забезпечують довге відчуття ситості, що важливо для тих, хто худне. Просо не містить глютену, тому застосовується і як кормова культура. Його використовують у вигляді сіна, зерна та зеленої маси. Пшоно особливо популярне у птахівництві, його охоче поїдають кури, індички, качки. Зерно застосовують для відгодівлі свиней, у невеликій кількості дають і коням. Харчова цінність проса  —  12% білка та 81% крохмалю, а також мінеральні речовини. Завдяки стійкості до посухи та адаптованості до складних умов ця культура стабільно популярна в Україні. Через воєнні дії її вирощування поступово освоюють у центральних регіонах.

Ознайомитися детальніше з нашою зерноочисною продукцією

Плоско-решітні скальператори
Барабанний сепаратор для зерна
Віялки для зерна
Плоскорішетний скальператор ОСК-15 Зерноочисна машина РБС-150 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-15 Профі
Плоскорешетный скальператор ОСК-30 Зерноочисна машина РБС-200 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-3 Стандарт
Плоскорешетный скальператор ОСК-40 Зерноочисна машина РБС-230 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-30 Профі
Плоскорішетний скальператор ОСК-70 Зерноочисна машина РБС-40 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-40 Профі
©2020–2023, компанія «Агросепмаш». Усі права захищені