Пшениця — провідна злакова культура світу, з її зерен отримують борошно для випікання хліба. Її використовують у виробництві кондитерських та макаронних виробів, кормів для тварин, круп. «Агросепмаш» пропонує
зерноочисне обладнання для обробки пшениці.
Ця культура належить до сімейства злакових і є джерелом рослинного білка. У ній міститься багато крохмалю, жирів, вітамінів групи B, E. PP, кальцію, заліза, магнію. Якщо вам потрібна
зернова віялка для обробки зерна цієї культури, виберіть потрібну від компанії «Агросепмаш».
Оптимальні терміни для висівання пшениці
На першому місці за популярністю в Україні – озимі сорти. Найкраще висівати їх у період з кінця вересня до середини жовтня, щоб до перших морозів з’явилося 2-3 листки. Для вирощування пшениці озимих сортів вибирають регіони з м’якою зимою та великою кількістю снігу, який захистить посіви від холоду.
Якщо до похолодання сходи досягнуть 10-15 см у висоту, їм буде не страшна сувора зима. Серед найпопулярніших озимих сортів в Україні — «Шестопалівка», «Ліра Одеська», іноземні «Скаген», «Кубус», «Мулан». У регіонах з суворою та непередбачуваною зимою віддають перевагу яровій пшениці.
Ці сорти не так врожайні, як озимі, але простіші у вирощуванні та дають якісне зерно. Висівають яру пшениця у період з березня по квітень, а урожай збирають восени, у серпні-вересні. Популярні сорти в Україні це «Елегія», «Струна Миронівська», «Діана».
Умови та вимоги для посіву
Озимі та ярові сорти вимагають різних умов для зростання. Але є низка умов, яких слід дотримуватися для успішного вирощування пшениці:
Вологість |
Озима пшениця більш стійка до посухи та пристосовується до нестачі води. Перезволоження на вегетативній стадії може призвести до вилягання рослини |
Температура |
Оптимальний для розвитку посівів діапазон – +10-24 градуси. Озимі добре зростають при температурі нижче +4, ярові – до +35 °C. |
Сонячне світло |
Оптимально — довгий світловий сонячний день (мінімум 6 годин), за таких умов пшениця зростає особливо добре |
Ґрунт |
Родючий суглинистий з гарною аерацією та дренажними властивостями. Оптимальний рівень pH — 5,5-7,5. |
Процес висіву
Розглянемо покроково, як вирощують пшеницю:
- підготовка ґрунту. Оптимальна глибина оранки — 15-25 см. Важливо, щоб на полі не залишалося грудок або залишків від інших культур діаметром більше ніж 50 мм. Глибока оранка покращить попадання води в ґрунт;
- висівання насіння. Відповідно до вимог до умов вирощування пшениці глибина закладення для озимих сортів — 3-8 см, для ярих — 4–5 см. Відстань між рядами має складати приблизно 7 см;
- засипання насіння тонким шаром землі. Це необхідно, щоб захистити посівний матеріал від сонця та птахів. Товщина засипки для весняних посівів — 4 см, для озимих — до 6,5. Шар ґрунту не має бути більше ніж 7,5 см.
Після висівання насіння поле потрібно ретельно полити, а потім підтримувати вологість ґрунту до появи та зміцнення рослин.
Умови вирощування
Основні фактори врожайності пшениці — це клімат, родючість ґрунту, температура, вологість, кількість світла та опадів. Доглядати за посівами не завжди просто. При неякісній обробці ґрунту або виборі невідповідного для конкретного регіону сорту врожайність може зменшитися.
Неправильна техніка зрошення, неефективні заходи для боротьби з хворобами та шкідниками призводять до того, що посіви вилягають. Вирощування пшениці в Україні вимагає врахування кліматичних особливостей конкретного регіону та низки заходів.
Внесення добрив
Культурі необхідні:
- Азот – прискорює розвиток зеленої маси.
- Фосфор – зміцнює кореневу систему.
- Калій – підвищує стійкість до посухи.
На 1 тонну зерна зазвичай потрібно 25-30 кг азоту, 10-12 кг фосфору та 20-25 кг калію, але при виборі кількості добрив необхідно враховувати властивості конкретного ґрунту.
Щоб покращити структуру ґрунту та додати більше поживних речовин, використовують компост. Для захисту листя від пожовтіння потрібні мікроелементи, такі як бор. Але при внесенні добрив важливо враховувати, що надлишок азоту може привести до зниження врожайності.
Зрошення
Розглядаючи, як підвищити врожайність пшениці, рекомендують приділити достатньо уваги поливу. Для озимих сортів зрошення потрібно відразу після висаджування. Яровій знадобиться більше води на стадії проростання та раннього розвитку кореневої системи. Найбільш активним зрошення має бути в період цвітіння (щодня – 0,5 см).
Збір урожаю
Озиму пшеницю потрібно прибирати в липні при вологості 14–16%, щоб уникнути цвілі та обсипання. Після цього зерно необхідно добре висушити. Для зберігання підійде сухий склад із вентиляцією та постійним контролем шкідників.
Яру пшеницю прибирають із середини літа до початку осені, коли зерно досягає 14–16% вологості. У тепліших регіонах до збирання врожаю приступають уже в серпні. Визначити стиглість рослини можна за її виглядом: стебло стає золотаво-жовтим.
При виборі оптимального ґатунку для конкретного регіону, правильної підготовки ґрунту та дотримання всіх умов для вирощування ви отримаєте гарний урожай пшениці.