Рис є основою азійської кухні, але він популярний і в Україні. Його готують у різний спосіб: варять, тушкують, смажать з м’ясом, овочами, морепродуктами. Для обробки зерна і гарного врожаю знадобиться
зерноочисне обладнання.
Компанія «Агросепмаш» пропонує продуктивні машини для очищення та калібрування посівного матеріалу.
Зернова віялка видаляє всі сторонні домішки, у тому числі залишки бур’янів та комах. В результаті підвищується якість, стабілізується вологість маси.
Вирощування рису в Україні

Культура, звана «білим золотом» завдяки своїй поживній цінності та популярності у всьому світі, є теплолюбною. Вирощування рису вимагає дотримання трьох важливих правил: якнайбільше сонця, води та особливий ґрунт. Південні регіони України з довгим літом підходять для культивації
Ось кілька вимог, яких потрібно дотримуватися при вирощуванні рису:
| Клімат |
Температура в період вегетації — 20-25 градусів
Мінімум 100-110 днів без морозів |
| Вода |
Більшу частину сезону — постійне затоплення полів на глибину 10-15 см |
| Ґрунт |
Мулистий або чорноземний, що добре утримує вологість і має невелику вологопроникність |
| Зрошення |
Складні іригаційні системи з подачею води з річок (Дунай, Дніпро) |
| Технології |
Адаптовані сорти |
Найкраще для вирощування підходять південні регіони України. До 2014 року культивацією рису займалися в основному в Криму, після анексії плантації перемістилися до Одеської та Херсонської областей.
Найбільше культуру вирощують в Одеському регіоні, особливо у Кілійському та Ізмаїльському районах. Наприклад, у 2022 р. у цій галузі отримали 2,7 тис. тонн урожаю. Раніше рис активно вирощували на Херсонщині, але зараз інфраструктура регіону сильно постраждала через воєнні дії.
Вибір відповідного ґрунту
Важливо знати, як вирощують рис в інших країнах. Ця культура віддає перевагу піщаному або глинистому ґрунту з хорошими дренажними властивостями. Грунт повинен утримувати вологу під час рясного поливу і не перетворюватися на болото. В Індії, наприклад, у землі багато мінералів, тому там «біле золото» вирощують у великих масштабах.
У Європі фермерам доводиться використовувати спеціальні суміші для корекції кислотності. Величезне значення для зростання риса має клімат. Ця рослина любить тепло, для його проростання потрібно мінімум 25-30 градусів. Надлишок вологи такий же цінний, як і брак, — в цьому випадку створюється сприятливе навколишнє середовище для розвитку грибків.
Особливості підготовки ґрунту
Технологія вирощування рису припускає правильну підготовку землі. Для гарної аерації та поглинання поживних речовин ґрунт орють і видаляють бур’яни. Зрошення грає важливу роль, оскільки рису потрібно більше води. Залежно від клімату регіону можна затопити поле, щоб придушити шкідників, або продумати автоматичний полив.
Ось кілька важливих аспектів:
- Перевіряйте рівень ґрунтових вод. Якщо їх дуже мало, знадобиться глибоке буріння — воно дозволить уникнути стресу рослин.
- Додайте органічні добрива з мікроелементами.
- Контролюйте температуру перед зрошенням, оскільки культура може сильно постраждати від холодної води.
Багато фермерів запитують, чому рис зростає у воді. Це сприятливе середовище для нього, тому що при великій кількості вологи погано зростають бур’яни, краще зберігається тепло, з’являється менше шкідників. Рис — рослина-гідрофіт, тобто відмінно адаптується до водного середовища.
Терміни вирощування

Час посіву змінюється залежно від клімату та регіону. Стандартні терміни посадки риса — березня по червень. Спочатку насіння пророщують на грядках або в ящиках, паростки розвиваються протягом 30-50 днів. Посів відбувається на розсаду, яку потім пересаджують у затоплене поле.
Культура починає проростати при температурі не нижче +10 градусів. Оптимальний температурний режим для сходів – 20–25 °C. Розсаду висаджують групами по 3-4 паростки. Від посіву до збору врожаю проходить приблизно 105-150 днів.
Від чого залежить врожайність
Не у всіх регіонах України кліматичні умови підходять для рисівництва. Тому дану культуру активно вирощують в Азії. Основні фактори, що впливають на врожайність рису:
- температура. Оптимальний діапазон — 20-35 градусів тепла, мінімум — +10;
- світло. Щодня необхідно не менше 6-8 годин світла;
- вологість. Повинна бути високою, але не надмірною, інакше можуть розвиватися грибкові захворювання;
- ґрунт. Підійде глинистий або суглинистий, який добре утримує вологу;
- pH — у межах 5,5-7.
Врожайність завжди вища на заливних полях. Агротехніка рису також передбачає застосування азотних добрив, але не дуже великій кількості.
Переваги рису як культури
Завдяки високій поживності ця культура є основою раціону у багатьох країнах. Харчова цінність рису — приблизно 360 ккал на 100 грамів продукту. У зерні міститься велика кількість вуглеводів (близько 79-80 г) і близько 6,6 г білків. У складі багато вітамінів групи B, магнію, фосфору, заліза.
Рис як кормова культура теж дуже популярний, оскільки в ньому міститься велика кількість крохмалю, вуглеводів та протеїнів. У нешліфованому продукті особливо багато вітамінів групи В. Однак, щоб зернова маса була якісною і не зіпсувалась при зберіганні, важливо правильно обробити її. У цьому допоможуть аеродинамічні сепаратори від компанії «Агросепмаш», які легко налаштовуються під різні культури.