Тритикале: що це за гібрид і в чому його переваги для аграріїв
Тритикале — незвичайна злакова рослина, яра або озима, яка була виведена штучно, шляхом схрещування пшениці та жита. Аналогів їй поки що немає. Використовується як продовольча та фуражна культура. Така цікава назва злаку, отримана з латинських найменувань пшениці (Triticum) та жита (Secale). Хоча вона ще вважається новинкою, її вже вирощують на території України.
Варто відзначити, що за врожайністю та харчовою цінністю зерно сильно перевершує батьківські рослини. За стійкістю до несприятливих погодних умов та ураженням хворобами перевищує пшеницю і не поступається житу. Сьогодні зернова культура тритикале стає важливим елементом оновлення посівних площ, особливо там, де традиційні злаки втрачають продуктивність.
Для зберігання зерна та його обробки може знадобитися зерноочисне обладнання — у цьому питанні вам допоможуть спеціалісти компанії «Агросепмаш». Вони підберуть гарну віялку для очищення зерна, яка в процесі обробки просіє неякісні зерна, нормалізує вологість для безпечного зберігання та перевезення.
Для отримання стійких урожаїв застосовують комплексну технологію вирощування тритикале, що включає:
Походження і вибір
Історія культури починається в кінці XIX — початку XX століття, коли селекціонери активно експериментували з міжвидовою гібридизацією. Саме з цим періодом збігається походження тритикале. Рослина характеризується великим прямим листям, колосоподібними суцвіттями та зерновими плодами. Коренева система йде у ґрунт на глибину від 1,5 см і більше. Існують зернові та кормові різновиди культури: перші досягають 70-120 см висоту, другі виростають до 180 см. Завдяки потовщенню біля основи стебла рослина має хорошу стійкість до вилягання — цією особливістю відрізняються навіть високорослі сорти. Для аграріїв культура цікава поєднанням властивостей, які складно зустріти в одному вигляді. У багатьох випадках тритикале — це високоврожайний гібрид, здатний перевершувати батьківські культури після виходу зерна. Максимальна реалізація потенціалу досягається при дотриманні ключових агротехнічних прийомів: правильний вибір сорту, оптимальні терміни посіву, коректна густота стояння та збалансоване живлення рослин.Основні переваги зернової культури
Переваги тритикале для сільського господарства криються в:- продуктивності культури;
- здібності зростати навіть у складних умовах;
- стійкості до хвороб;
- підвищеній морозостійкості.
Як вирощувати: ключові моменти
Для отримання стійких урожаїв застосовують комплексну технологію вирощування тритикале, що включає:
- підготовку ґрунту;
- своєчасний посів (з початку вересня до початку жовтня — для озимих культур; з кінця квітня до першої половини травня — для ярих);
- підтримка збалансованого азотного живлення;
- боротьбу з бур’янами.