Ячмінь — рослина сімейства злакових, що використовується як основа для хлібобулочних виробів, перлової та ячної круп. З нього роблять солод для квасу, пива, віскі. Придбати
зерноочисне обладнання для обробки ячменю зручно у компанії «Агросепмаш».
У нас представлені аеродинамічні сепаратори різної продуктивності, які виконують очищення та калібрування посівного матеріалу. Кожна
віялка для зерна, представлена на нашому сайті, легко налаштовується під ті чи інші сільськогосподарські культури.
Особливості вирощування ячменю в Україні

У нашій країні ця культура є однією з основних серед зернофуражних. Довгий час Україна входила до топ-5 світових експортерів ячменю. Його використовують як сировину для виробництва хлібобулочних виробів, круп, у пивоварній промисловості та як корм тваринам.
При вирощуванні ячменю сорт обирають залежно від регіону. У південних та східних областях, де мало опадів та часті посухи, віддають перевагу озимим сортам. Ці культури висівають восени, вони зимують на полі та дають ранній урожай навесні. В Україні популярні такі сорти, як «Фантом», «Снігова королева», «Хайлайт» та інші.
Для вирощування ячменю у західних, центральних та північних регіонах краще вибирати ярі сорти. Їх висівають навесні та збирають наприкінці літа чи початку осені. Популярні ярі сорти — «Буффало», «Вакула», «Галичанин». В цих регіонах можна висівати й озимі види, але тільки з високою зимостійкістю (наприклад, «Гідний» або «Дев’ятий вал»).
Оптимальний час посіву
Оптимальний період визначають залежно від цього, який сорт обрали (озимий чи ярий). Перший висівають восени, починаючи з кінця вересня і до середини жовтня (пізніші терміни обирають, коли погода тепла, довго не настає похолодання). Ярий висаджують навесні якомога раніше, коли ґрунт прогрівся до 4–5 градусів.
Визначити, чи настав відповідний час для посіву ячменю, допоможе ряд факторів.
Температура ґрунту |
Для ярого оптимальним вважається +6–8 °C, тоді як озимі сорти висаджують при 13–15 градусах до перших холодів |
Вологість землі |
Має бути високою, але не надмірною. Добре, коли у верхньому шарі міститься близько 60-70% вологи |
Погодні умови |
Не варто висівати ячмінь перед різким похолоданням чи затяжними дощами. Слідкуйте за прогнозами |
Час сівби залежить і від регіону. Наприклад, ярий ячмінь висаджують раніше на півдні України (в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях). Пізніше засіють поля цією культурою на заході: на Львівщині та Тернопіллі (термін — до 15 квітня через затяжні весняні дощі).
Підготовка поля та засівання
Ячмінь — культура, вимоглива до характеристик ґрунту, особливо до структури. Тому перед посівом важливо ретельно проаналізувати ґрунт:
- Визначити кислотність та вміст поживних речовин. Оптимальний pH для ячменю — від 6.0 до 7.5.
- Важкий ґрунт попередньо зорати на глибину 20-25 см. Для легкого ґрунту достатньо культивації, але головне, щоб він не був ущільнений.
- За 7–10 днів до посіву обробити поле гербіцидами. Це необхідно для знищення бур’янів, якщо на вибраній ділянці їх занадто багато.
- Вирівняти поле так, щоб на ньому не було великих грудок.
При сівбі переконайтеся, що ґрунт не перезволожений, інакше не вдасться зібрати добрий урожай. Поширена помилка багатьох фермерів – висаджування насіння в холодну землю (нижче +1 °C). У такому випадку сходи можуть бути нерівномірними, якщо взагалі з’являться. Насіння закладають на глибину близько 3-5 см, для важкого ґрунту його можна зменшити до 2 см.
Агротехніка ячменю потребує правильного вибору «попередників». Найкраще висівати його після просапних культур (наприклад, соняшник, картопля чи кукурудза). Не варто засівати ним поле після пшениці, оскільки у цьому випадку підвищується ризик захворювань, зокрема, кореневої гнилі.
Як отримати гарний урожай

У посушливих регіонах для культури важливо організувати гарний полив, починаючи зі стадії колосіння. Добрива для ячменю вносять обов’язково, їх вміст та схеми застосування відрізняються залежно від часу посіву. Весною на ранній стадії потрібен фосфор, він сприяє хорошому формуванню коріння та зерна.
Калій знижує ризик вилягання та підвищує стійкість до хвороб. На пізніх стадіях росту не використовують азотні добрива, оскільки ячмінь накопичує його із ґрунту. У озимих сортів слабка коренева система, тому їм потрібно більше поживних речовин. Крім азотно-фосфорно-калійних добрив використовують підживлення з кальцієм, бором, магнієм.
Дозрівання культури настає, коли відсоток вологи у зерні сягає 12,5–18%. Нижче не можна, оскільки тоді насіння можуть втратити оболонку. Зберігання ячменю можливо протягом 6-8 місяців у прохолодному та сухому місці. До року та більше його можна тримати у морозильній камері.
Особливо високі вимоги висуваються до зерна, яке використовуватиме виробництва солоду. Досягти їх допоможе аеродинамічний сепаратор від компанії «Агросепмаш». З його допомогою проводять обробку та калібрування зерна, щоб отримати якісний матеріал.