Енергоємність лущення пшениці
Однією з основних операцій у постійній діяльності круп’яного заводу, підприємства є лущення. Цей процес забезпечується за допомогою спеціальних машин. Їх називають, відповідно, лущильними. Такі установки також важливі та необхідні, як зерноочисне обладнання. З їх допомогою з маси видаляють плодову, насіннєву оболонку, квіткові плівки.
Коли зерно проходить через лушпильну машину, його зв’язок з покривом порушується, при цьому ядро залишається цілим. У такий спосіб пшеницю готують до сортового помелу. Процедура знижує зольність маси, зменшує кількість сторонніх домішок, створює сприятливі умови для кондиціювання. Технологія дає можливість отримати більше борошна найвищого гатунку. Тому без неї не обходяться на великих підприємствах.
Як підготувати зерно
Лушпиння необхідне для пшениці, як однієї з основних культур для виробництва борошна різних сортів у нашій країні. Перше, що треба враховувати, – зв’язок плівки із ядром. У різних культур він відрізняється. Перед помелом зерно поділяють на кілька груп крупно. Це робиться тому, що для обробки дрібних фракцій потрібно більше часу. Під час підсортування звертають увагу на те, наскільки однорідним є склад.
Перед відправкою в лушпильну машину масу оцінюють за кольором та запахом. У такий спосіб визначають наявність відхилень від норми. Сам технологічний процес проходить у зерноочисних відділеннях. Там здійснюється повний цикл. Спочатку видаляються сторонні домішки, потім проводиться гідротермічна обробка, забираються остюки, далі переходять до сортування. Попередньо зерно проходить крізь очисні машини.
Якими методами проводиться
Виділяють кілька видів технології, залежно від того, як робочі елементи обладнання впливають на масу. Лушпиння пшениці буває різним, адже перед вибором відповідної методики дивляться і на тип деформації оболонки. Вирізняють такі різновиди процесу:
- стискання та зсув. В результаті плівки розмикаються та сколюються, піддаючись впливу верстатів вальцедекового типу. Застосовуються також машини, оснащені гумовими валками, постовами;
- тертя об абразивні, сталеві поверхні. Якщо це відбувається довго, оболонки незабаром зіскаблюються;
- одноразові або багаторазові удари з фрикційним впливом абразивів чи металу. Приводять до поділу оболонки. Для цього необхідні бойова чи бичова установки.
При виборі того чи іншого агрегату керуються характеристиками зерна.
Від чого залежить ефективність
У процесі виходять різні результати, навіть якщо обробляти культуру на обладнанні з однаковими налаштуваннями. Робочий режим встановлюють, залежно від міцності ядра, крупності, вологості матеріалу, наявності лущених одиниць партії. Маса пшениці від одного врожаю також нерідко відрізняється за характеристиками. Від великих зерен плівка відокремлюється легше, тому для обробки дрібних потрібно більше часу.
Бажано ще до процедури розділити партію на фракції, щоб обрати потрібний режим для кожної. Велике значення мають показники вологості. Якщо вони надто високі чи низькі, ефективність знижується. В ідеалі цей параметр повинен становити 12 % або більше. Після перероблення в лушпильних машинах виходить кілька видів матеріалу. Це ядра, нелущені зерна, подрібнені частини та лушпиння.
Саме чисті ядра вважаються якісним продуктом, з них роблять крупу. Нелущені одиниці необхідно обробити повторно, щоб досягти оптимального результату. Борошно та частини, які сильно подрібнені, застосовують як основу для виготовлення корму для тварин. Лушпиння є одночасно кормовим і технічним матеріалом. Його збирають у спеціальних колонках, які називаються аспіраторними.
Особливості перероблення пшениці
Як вже стало зрозуміло, при виборі відповідного способу та обладнання звертають увагу на характеристики конкретного зерна. Для пшениці найбільше підходить лушпильно-шліфувальне обладнання, оснащене абразивним ротором. Потрібно враховувати високу енергоємність процесу, тому на багатьох підприємствах є низка обмежень щодо виконання технології лущення.
Установки, що застосовуються для оброблення, випускаються поки що без істотних змін у функціонуванні. Отже зниження енерговитрат ніяк не продумано і не передбачено. Попередньо необхідно визначити, наскільки енергоємним є процес, щоб зрозуміти, яке обладнання варто використовувати на конкретному підприємстві.
Від чого залежить енергоємність
Є кілька факторів, що впливають на цей показник. Енергоємність лущення пшениці визначається, виходячи з:
- ступеня заповнення робочих зон машин;
- характеристик ситових обичайок та шліфувальних кіл;
- окружної швидкості абразивних роторів, відстані між ними та обичайками;
- показників зерна.
В устаткуванні, що функціонує безперервно, найважливішим є перший показник. Від нього залежать інші. Якщо змінити рівень заповнення робочої зони, вдасться вирішити основні виробничі завдання. Відповідно до встановленої приводної потужності задають потрібну продуктивність установки, керуючись підсумковими значеннями, які потрібно отримати.
Параметри робочого органу лушпильно-шліфувальної машини встановлюються виробником. Буває, що у процесі експлуатації вони можуть змінюватися. Існують і індивідуальні показники. Це, наприклад, швидкість, з якою крутиться абразивний ротор, відстань між ним та ситовою обичайкою. Згодом у міру зносу шліфувального кола вони змінюються. Тобто ротор незабаром починає обертатися повільніше і розташовується все далі від обичайки.
З погляду практичного застосування найважливішою характеристикою зерна є вологість. Як писалося вище, вона сильно впливає на підсумковий результат. Змінити вологість можна кондиціюванням матеріалу. Енергоємність лущення пшениці в обладнанні, обладнаному абразивним ротором, змінюється у широкому діапазоні. Більшість факторів, що впливають на неї, не є стабільними. Визначити показники вдасться лише за певного індексу лущення та значення продуктивності.
Під час розробки установок необхідно збільшувати робочу поверхню абразивного ротора. Тоді навіть за низького заповнення будуть забезпечені необхідні значення лущення, а енергетичні витрати знизяться. Для цього також варто:
- встановлювати шліфувальні круги, що самозаточуються;
- монтувати ситові обичайки з великою шорсткістю;
- підвищувати окружну швидкість обертання.
Це можливо як у процесі виробництва машини, так і при її експлуатації, якщо передбачено зміну характеристик.
Навіщо потрібно лущення
Це найкращий спосіб значно підвищити цінність зерна пшениці і отримати більше борошна вищого ґатунку. Для цього необхідно позбавитися зовнішніх оболонок, що приховують ядро, і прибрати лушпиння. До такої технології вдаються сьогодні практично всі підприємства. Все тому, що завдяки їй виходить значно підвищити вартість готового продукту, оскільки його якість збільшується у кілька разів. Тому доцільність процесу зрозуміла кожному.
Устаткування для лущення також є важливою складовою технологічної лінії при виробництві продукції для харчування або тваринних кормів. Наприклад, установки практично завжди присутні на лініях, де проводять пресування олії. З їхньою допомогою виходить підвищити якість не тільки готового складу, а й макухи. Таке оброблення необхідне як для пшениці, так і для низки олійних, бобових, зернових культур.
Лушкарі бувають горизонтальними, обійного типу, ударними, дисковими, вертикальними, компактними. Існують також молотилки колосків. За допомогою останніх масу готують до подальшого очищення. Кожен пристрій відрізняється за призначенням, принципом роботи та типом основного органу. Наприклад, у горизонтальних машинах проходять лущення та видалення оболонки в інтенсивному режимі. Обійні моделі проводять поверхневе очищення перед подальшим переробленням.