Очищення ячменю: особливості, етапи, технології
Ячмінь – культура, вирощування якої вважається рентабельним за будь-яких умов. Останніми роками інтерес до виробництва такого зерна, особливо пивоварного, стабільно зростає. Але жоден пивоварний завод, жодне підприємство, яке переробляє сировину на крупу (перлову, ячну) не прийме матеріал, у складі якого є високий відсоток домішок. Останні погіршують якість зернової маси, сприяють створенню оптимальних умов для утворення цвілі та патогенних організмів, що активізують процеси гниття та зменшують термін зберігання готової продукції. Ось тому очищення ячменю від домішок вважається найважливішою технологічною операцією. Вона дає змогу звільнити матеріал від сторонніх включень. Для цього застосовується спеціалізоване зерноочисне обладнання: плоскорешітні скальператори, барабанні сепаратори, аеродинамічні віялки, уловлювачі дрібної фракції (наприклад, лушпиння).
Які домішки може включати зернова маса
Свіжозібраний матеріал містить у своїй основі не тільки ячмінь, а й певний відсоток домішок, які класифікують на кілька груп:
- бур'яни. У цю групу входять насіння дикорослих рослин (гірчак повзучий, в'язель різнокольоровий, термопсис ланцетний, амброзія, кукіль сп'янілий, лобода, софора лисохвісна, голівня);
- мінеральні. Грудки землі, пісок, галька, шлак, руда – все це не тільки погіршує якість матеріалу, який поступає на переробку, але і може завдати шкоди робочим органам зерноочисного обладнання. Наприклад, пил, що накопичується на поверхні деталей, призводить до їх передчасного зносу. Камінь, який потрапив у механізм, стає причиною появи тріщин на конструктивних елементах або виходу їх із робочого ладу;
- органічні. Очисна техніка звільняє зернову масу від соломи, не обмолоченого колосу, залишків комах-шкідників, грубих волокон вовни тварин та інших домішок;
- зернові. У цю категорію входять щупле, проросле, пошкоджене самозігріванням, запліснявіле насіння основної культури. Крім того, у сировину нерідко потрапляє зерно сторонніх рослин (пшениці, вівса).
Базисні характеристики матеріалу, який поступає на переробку на крупомольні підприємства та пивоварні заводи, повинні відповідати вимогам стандартів. Якщо сировина містить високий відсоток домішок, її не можна застосовувати за призначенням, тому що сторонні включення погіршують якість круп, солоду, знижують безпечність продукції, створюють умови для її псування. Крім того, якщо базисні характеристики зерна не відповідають вимогам встановлених стандартів, робиться знижка з маси і знижується вартість продукції. У результаті агропідприємство, яке спеціалізується на вирощуванні ячменю, зазнає збитків.
Нерідко у фермерів виникає питання: чи потрібно очищувати матеріал, якщо відсоток домішок, які містяться в ньому, не перевищує допустимі норми? Експерти в один голос стверджують, що будь-яке зерно, яке було доставлено з поля, необхідно переробляти. Оскільки в ході цього процесу сировина звільняється від домішок, вологість яких більша, чим основної культури. Якщо своєчасно (у перші 12 годин після збирання) не провести очищення ячменю, то сторонні включення віддадуть вологість зерну. Переробка сировини із застосуванням сучасної техніки дозволяє знизити фізіологічну активність зернової маси та мінімізувати ризик самозігрівання продукції, що позитивно впливає на її термін зберігання.
Основні етапи очищення ячменю
Головна мета переробки зернової маси – отримати матеріал, який відповідатиме вимогам заготівельних, базисних та обмежувальних кондицій.
Очищення ячменю проводиться у кілька етапів:
- попередня переробка зернової маси. Для цієї операції використовуються плоскорешітні скальператори. Спеціалізована машина дозволяє очистити матеріал від великих домішок;
- первинне очищення зернової маси. Для цієї операції застосовуються сепаратори (барабанні, аеродинамічні). Це багатофункціональні машини, які дозволяють не лише звільнити матеріал від лушпиння та більшості видів домішок, але й виконати калібрування. Сепарування зернової маси дає можливість отримати продукцію кількох фракцій: посевмат (найцінніший), виробнича (для виробництва круп, приготування солоду), фуражна (корм для тварин) продукція та відходи. Сортування матеріалу передбачає розподіл основної культури на групи за величиною зерен – враховується довжина, ширина та товщина. Виконання цих операцій базується на застосуванні фізичних та аеродинамічних властивостей насіння та домішок. Частина зерна, яке проходить через отвори сита, називається проходом. Решта продукту, який залишається на ситі і сходить з нього, називається сходом;
- вторинна переробка зернової маси. Мета процедури – отримати посівний матеріал зі схожістю від 95%. Очисне обладнання звільняє зернову масу від дрібних домішок та аспіраційного пилу.
Сучасні машини здійснюють очищення ячменю з якістю, яка задовольняє норми чинних стандартів.
Яким вимогам має відповідати зерноочисне обладнання
Вибір машини, яка застосовується для переробки ячменю – складне завдання, від вирішення якого залежить ефективність виконання операцій. Зерноочисне обладнання повинно відповідати декільком вимогам:
- Багатофункціональність. Конструкція машини має передбачати швидкий перехід на інший тип культур. Згодом агропідприємство може переорієнтуватися на вирощування, наприклад, пшениці чи вівса. Вибір на користь багатофункціональної спецтехніки звільняє фермера від необхідності купувати кілька одиниць техніки. Сучасні очисні машини ефективно переробляють зерно всіх типів культур: зернобобових, злакових, трав'яних, кормових. При цьому обладнання здатне очищати матеріал з високим рівнем вологості та засміченості.
- Безпека застосування. Важлива вимога – відсутність травмування зерна у процесі переробки.
- Ефективність застосування. Сучасне обладнання якісно очищає зернову масу від домішок за прохід.
- Енергоефективність. Оснащення обладнання економічним двигуном дозволяє зменшити витрати на обслуговування установки.
- Ергономічність. Експерти рекомендують відмовитись від застосування техніки старого зразка, яка важить кілька тон. Сучасне обладнання, в основі якого є збірно-розбірні конструкції, важить менше. Транспортувати та встановити однотонну машину простіше, ніж шеститонну.
При виборі обладнання для очищення ячменю враховується продуктивність, витрата електроресурсів, параметри конструкції. Купівля машини здійснюється з урахуванням обсягів підприємства та умов застосування.
Компанія «Агросепмаш» виготовляє широкий асортимент обладнання для всіх етапів зерноочищення. Машини комплектуються стійкими до зношування деталями, характеризуються збільшеним експлуатаційним ресурсом, стабільною та надійною роботою. Великий вибір установок дає можливість створити ефективний зерноочисний комплекс для вирішення широкого спектра завдань. Наприклад, аеродинамічна віялка додатково оснащується плоскорешітним скальператором, системою аспірації (знижує до мінімуму вміст шкідливих речовин у повітряному потоці), уловлювачем дрібної фракції.
Компанія «Агросепмаш» забезпечує гарантійне обслуговування реалізованої техніки. Перед покупкою обладнання можна протестувати, щоб оцінити якість очищення ячменю та ефективність роботи машини.