Особливості вирощування твердих сортів пшениці
Тверді сорти пшениці мають чудові характеристики, завдяки чому вони зайняли провідні позиції серед зернових культур. Додаткова перевага – простота вирощування. Цей сорт можна культивувати у всіх районах України, крім гірських областей.
Правила обробки
Для твердої пшениці найкраще підходять регіони з теплим кліматом. Догляд, що включає своєчасний полив, захистить культуру від посухи. Тверда пшениця буває двох видів: озима та яра. Основою класифікації виступають терміни посіву. Збирання врожаю залежить від погоди. Озима пшениця стійка до холоду, але її культивування передбачає правила щодо дотримання яровизації. Порушення вимог може спричинити загибель врожаю. Тому всі необхідні процедури потрібно завершити до холодів, причому гартування має проходити природно. Неприпустимо прискорювати його штучним способом, інакше пшениця не отримає бажаних параметрів. Яровизація покликана підвищити врожайність культури. Період вегетації у морозостійких сортів починається рано. Його початок пов’язують із настанням стабільного тепла, коли ризик знищення молодих паростків внаслідок різкого перепаду температур мінімальний. Терміни яровизації варіюються від одного до двох місяців. Завершення процесу залежить від особливостей культури. Деякі морозостійкі сорти легко витримують навіть температуру до -8 градусів. Важливо! Тверда пшениця дуже вимоглива до попередників. Найкраще її сіяти на землі, де раніше вирощувалися бобові, гречка або трави. Обробку ґрунту бажано провести до середини жовтня. Оптимальний період для протруювання насіння – за місяць до початку посіву. Молодим рослинам необхідно забезпечити захист від шкідників.Основні різновиди
Залежно від складу розрізняють кілька видів пшениці:- тверда. В цьому сорті переважають білкові сполуки. З зерна виготовляють борошно найвищої якості. Популярний різновид твердої пшениці – дурум. Відрізняється підвищеним рівнем клейковини;
- м’яка. Зерна багаті на крохмаль. Їх активно використовують для виготовлення кулінарних виробів.
На що звертати увагу при виборі пшениці для посіву
Якщо у пріоритеті тверді сорти, то визначальними критеріями виступають наступні:- якість посівного матеріалу;
- кліматичні особливості регіону;
- стан ґрунту;
- рослини, які культивувалися на ділянці раніше.
Вимоги до посіву
Дотримання сівозміни – запорука гідного врожаю. Перед висаджуванням озимих необхідно ретельно підготувати поле: прибрати бур’яни та зволожити ґрунт. Пшеницю не можна вирощувати після кукурудзи чи соняшника, оскільки ці культури виснажують ґрунт. Земля після них дуже збіднена, тому зерновим просто не вистачить поживних речовин для повноцінного розвитку. Ця умова є особливо актуальною для твердих сортів пшениці, дуже вимогливих до якості ґрунту. Ідеальний варіант – сіяти їх на землі, що відпочила як мінімум рік після попередньої культури. Ділянка, що залишилася під чорною парою, теж потребує обробки: потрібно видалити бур’яни або використовувати гербіциди, що запобігають їх появі. Оптимальні умови для вирощування твердої пшениці передбачають наступне:- субстрат повинен бути добре зволожений. Якщо у верхньому шарі ґрунту недостатньо вологи, то посівні заходи немає сенсу проводити;
- обробляти ділянку потрібно на глибину не менше ніж 6 см;
- інтервал між рядами має бути не менше 15 см;
- глибина краю варіюється від 4 до 6 см.
Як отримати якісний посівмат
Мета будь-якого аграрія – отримати можливість відбору насіння зі схожістю понад 95%. Вирішити це завдання дозволять спеціалізовані машини нового зразка. Зерноочисне обладнання очищає врожай від сторонніх домішок, що забезпечує постачання на ринок якісного продукту. Найкращий вибір – аеродинамічні віялки від компанії «Агросепмаш». Це сучасне обладнання, яке виготовляється відповідно до вимог міжнародних стандартів якості. Переваги техніки нового покоління:- висока продуктивність та ефективність роботи (очищає купу від усіх типів домішок: сміттєвих, мінеральних, органічних, зернових);
- низьке енергоспоживання (мінімальні витрати на обслуговування, простий запуск від стандартного генератора в польових умовах);
- безпечне перероблення сировини (машина не травмує зернівки в процесі очищення та сепарації);
- можливість роботи в стаціонарних та польових умовах, на відкритих майданчиках та в закритих (за умови комплектації системою аспірації) приміщеннях;
- очищення та поділ на фракції всіх типів зернових культур (злакових, зернобобових, трав’яних, олійних, кормових) за один прохід;
- якісна комплектація та збільшений експлуатаційний ресурс;
- невелика вага конструкції, завдяки чому забезпечується простота транспортування та встановлення машин.