Посівні якості насіння пшениці
Озима пшениця є однією з основних зернових культур в Україні. Її вирощують на півночі степових регіонів та в лісостеповій зоні. Це однорічна трав’яниста рослина, зерно якої перемелюється на борошно, а потім використовується для випікання хліба, виробництва макаронів та деяких інших виробів. Яру пшеницю вирощують у степових регіонах. У процесі збирання врожаю обов’язково застосовується професійне зерноочисне обладнання.
Під посівними якостями мається на увазі сукупність характеристик насіння, які показують, наскільки вони придатні для подальшого посіву та зберігання. Залежно від цих показників посівний матеріал поділяють на класи чи категорії. Попередня перевірка необхідна для будь-яких культур. Оскільки пшениця вважається провідною зерновою культурою в Україні, для неї цей процес є обов’язковим.
Які показники важливі
Експертиза насіннєвого складу перед посадкою проводиться, щоб наперед відсіяти непридатні зразки. Це підвищує шанси отримати добрий урожай. Посівні якості пшениці перевіряються в різний спосіб. Найважливішою серед характеристик, які діагностуються, є схожість. Встановити її необхідно, щоб розподілити насіння на партії. Згодом цей критерій слабшає, тому важлива регулярна експертиза.
Крім схожості, звертають увагу на низку інших параметрів. Важливою посівною якістю є також життєздатність. Попередньо встановлюють ступінь вологості насіннєвого матеріалу, чистоту, вимірюють вагу на 1000 грам. Зараженість паразитами, схильність до захворювань, доброякісність, енергія зростання теж належать до значущих характеристик.
Схожість як найважливіший критерій
Саме її перевіряють першою. Цей показник вважається одним із головних. Під схожістю мається на увазі здатність посівного матеріалу нормально проростати за певний проміжок часу за стабільних умов вирощування. Вимірюється у відсотковому співвідношенні пророслого насіння до його загальної кількості. Схожість залежить від умов зберігання та віку зерна.
Оптимальним вважається показник, що дорівнює 95%. При визначенні нормального рівня дивляться вимоги державних стандартів. Відбір пшениці для посіву забезпечить високий рівень проростання на полі. Готові рослини будуть досить густими, з високою ймовірністю дадуть добрий урожай.
Якою буває схожість
Буває двох типів — лабораторна та польова. Перша визначається за нормами, зазначеними в державному стандарті. Під польовою мається на увазі зростання у відкритому ґрунті, у тому числі в суворих погодних умовах. Лабораторну схожість перевіряють лише досвідчені експерти, створюючи певний мікроклімат для стабільного проростання матеріалу. Деякі проводять діагностику вдома. Наприклад, у такий спосіб дізнаються схожість в оранжереї.
Щоб протестувати посівні якості озимої пшениці в лабораторії, використовують фракцію чистих зразків. З неї беруть поспіль чотири тестові проби, у кожній має бути близько сотні насіння. Воно вирощується в спеціальному матеріалі чи піску, у підготовлених ємностях. Тестовану культуру висаджують у м’який субстрат та поливають повністю чистою водою (без домішок). При цьому підтримують температуру приблизно +20 градусів.
За насінням спостерігають близько тижня. Потім визначають, скільки всього проросло з кожної партії. Так і встановлюється відсоткове співвідношення. Саме лабораторна схожість вважається найточнішою та правильною. Результат, отриманий у домашніх умовах, часто відрізняється від реального.
Чому слабшає показник
Буває, що навіть при високій лабораторній схожості польова, тобто отримана вже в реальних природних умовах, виходить низькою. Це відбувається через негативні дії. Погано впливають такі чинники:
- неправильне зберігання. Тримати насіння потрібно в прохолодному, сухому місці. Необхідно передбачити якісний захист від будь-яких шкідників та обов’язково проти гризунів;
- застосування фумігантів. Попередньо варто дізнатися про них більше, адже деякі негативно впливають на схожість;
- підвищення вологості. Згубною для посівного матеріалу вважається ситуація, коли ця величина стає більшою ніж 12%.
Якість насіння слабшає з роками. Довговічність — окремий термін, відомий кожному агроному. Це здатність зберігати схожість на колишньому рівні через певний час. Тому при покупці залишків посівного матеріалу з минулих сезонів потрібно переглянути сертифікати та результати перевірки якості насіння в лабораторії.
Життєздатність і вологість як ще одні важливі критерії
Це збереження можливості проростати. Буває, що свіже насіння або таке, яке зберігалося при низькій температурі, не росте навіть при високих показниках схожості. Насіннєвий матеріал може перебувати в стані спокою. Вологість — важливий критерій, від нього залежить також схожість. Для пшениці оптимальна величина коливається в межах 12–14%. Якщо її перевищено, якість сильно знижується. Це потрібно запобігти при зберіганні.
Для перевірки вологості використовують різні методики. Один зі способів — застосування вологоміру. Це високоточний, зручний прилад, який підходить для використання при перевезенні зерна, під час його зберігання на складі, перед помелом або навіть безпосередньо в польових умовах. Коефіцієнт вологості визначає, скільки води міститься в зразках на момент відбору.
Інші показники
Посівні якості не можна визначити лише за схожістю. Під час проведення лабораторного тестування встановлюють енергію проростання. Вона показує, наскільки швидко та одночасно здатний рости посівний матеріал. Крім того, має значення сила зростання, а саме вміння пробиватися через землю та пісок. При підрахунку звертають увагу на кількість здорових рослин. Це робиться на десяту добу.
Діагностику варто проводити в лабораторних умовах, під наглядом. Тільки в такому випадку вдасться правильно визначити всі необхідні характеристики.