Посівні якості ячменю. Від чого залежить хороший урожай
Ячмінь — злакова культура, зерно якої застосовують для продовольчих і технічних цілей. Також із нього готують корми для тварин. Особливий попит рослина має в солодовій і пивоварній промисловості. Ярий ячмінь вважається скоростиглою та пластичною культурою, яка дає високу врожайність. Має порівняно невеликий вегетаційний період і рано звільняє посівні площі. Для збору врожаю обов’язково використовують професійне зерноочисне обладнання.
Перш ніж купувати насіння, необхідно перевірити посівні якості матеріалу. Під цим поняттям ховається кілька характеристик, що безпосередньо впливають на майбутній урожай. Завдяки вивченню сукупності показників стає зрозумілим, наскільки придатне насіння для висадки та зберігання.
На які моменти важливо звернути увагу
На великих підприємствах перевірка проводиться фахівцями та працівниками лабораторій. Експерти орієнтуються на державний стандарт, що регламентує вимоги до матеріалу для саджання. Посівні якості ячменю повинні відповідати нормативам за всіма критеріями.
Фахівці перевіряють такі параметри:
- схожість;
- відсоток чистоти;
- ступінь вологості;
- життєздатність;
- маса 1000 штук.
Також до посіву ячменю важливо з’ясувати такі моменти, як-от схильність насіння до захворювань і зараженості паразитами. Наявність шкідливих мікроорганізмів у зерні може істотно вплинути на урожай. Уникнути неприємностей допоможуть якісна експертиза й подальше оброблення (протруювання) посівного матеріалу перед саджанням.
Особливості перевірки схожості
Цей критерій вважається одним із найголовніших, і його перевіряють першим. Під схожістю розуміється здатність насіння давати нормальні проростки в певних умовах і в установлений термін. Експертизу рекомендується проводити в лабораторії. Відбувається перевірка схожості так: за температури 20 °C зерна з чотирьох проб по 100 штук пророщують у спеціальному нетоксичному субстраті. Для поливу використовують чисту воду без мінералів у складі. Спостереження за процесом ведеться близько 10 днів.
Схожість рахують у процентному відношенні кількості паростків до загальної кількості посадженого матеріалу. Показник дозволяє визначити норму висіву та правильну густоту стояння рослин. За стандартами схожість ячменю повинна бути 92%.
Як впливають інші посівні якості культури на врожай
Наступними значущими критеріями якості насіння вважаються життєздатність і ступінь вологості. Обидва параметри впливають на схожість. Показник буде критичним, якщо посівний матеріал знаходиться в періоді спокою або у разі зберігання зерна після збирання за низьких температур. До втрати життєздатності також може призвести зараження паразитами.
Ступінь вологості визначається у процентному співвідношенні до ваги в повністю висушеному вигляді. Для ячменю він становить 12-13%, критичний показник — 14,5-15%, і перевищення істотно впливає на якість матеріалу для саджання.
Щоб визначити, скільки ячменю необхідно на посів гектара, перевіряють вагу у грамах 1000 штук насіння. Так з’ясовується, наскільки продукт великий. Потім роблять розрахування норми посіву ячменю. Зважують його в сухому вигляді. Рекомендована норма — близько 4-4, 5 млн зерен на 1 гектар. Більша кількість призведе до загущення, що погано відіб’ється на врожаї.
Для перевірки якості посівного ячменю застосовують різні методики. Дослідження проводять у лабораторії. Тільки в цьому випадку аналіз усіх параметрів буде максимально вірним. Експертиза, що проводиться в польових умовах, вважається менш вірогідною.
Що ще важливо для хорошого врожаю
Терміни посіву ячменю також мають значення. Озимі культури рекомендується висаджувати в першу декаду жовтня. Не варто робити це раніше, оскільки рослина може почати колоситися та з настанням морозів загине.
Щодо ярого виду, у цьому випадку не можна запізнюватися з початком робіт. Важливою умовою хорошого врожаю вважається раннє садіння в ґрунт. Для рівномірних сходів необхідні прохолодна весняна погода й достатня кількість вологи. Час посіву ячменю аграрії вибирають в залежності від регіону. Оптимальним варіантом вважається перший тиждень польових робіт, приблизно тоді, коли починають садити пшеницю, або відразу після неї. Запізнення буквально на 6-8 днів уже може негативно вплинути на якість зерна й урожай.
Щоб рослина добре росла та розвивалася, важливо правильно визначити глибину посіву ячменю. Зерна необхідно закладати у вологий шар ґрунту приблизно на 2-4 см, а за відсутності опадів — 5-7 см. Менш глибокий посів призведе до недружніх сходів. Насінню просто не буде вистачати вологи в такому разі, і деяка частина може прорости тільки після дощу. Якщо перестаратися й посадити більш глибоко, то через нестачу кисню з’являться занадто слабкі паростки. Деяка частина посівного матеріалу ризикує загинути, і врожай може опинитися під загрозою.
Також для хорошого результату важливо враховувати вимоги сівозміни. Ячмінь рекомендується сіяти на поля, де раніше росли такі рослини:
- картопля;
- кукурудза;
- буряк;
- конюшина;
- гречка;
- горох;
- вівса;
- льон.
Небажано вирощувати злакову культуру після озимих, ярої пшениці та тритикале. Повторний посів на те саме поле, де раніше ріс ячмінь, теж неприпустимо. У такому разі з’являється ризик сильного пошкодження коренів гнилями й іншими паразитами.