RU
UK
Меню

Роль зерноочищення у продовольчій безпеці

У чому полягає важливість зерноочищення для забезпечення харчової безпеки

Пшениця – найпопулярныша в усьому світі зернова культура. Вона використовується для величезної кількості харчових продуктів, багато з яких людина вживає щодня. Це хліб та інші види випічки, кондитерські вироби. Її використовують з метою отримання кормів для тварин, крохмалю, спирту та деяких інших необхідних у харчовій промисловості компонентів.

При цьому можливість застосування зернової культури для реалізації тих чи інших завдань безпосередньо залежить від її товарних якостей. Вони визначаються багатьма показниками, наприклад сортом, розміром зерна, його кольором і навіть формою. Але найважливішим із них є якість очищення від сторонніх домішок механічного характеру, а також грибка, плісняви ​​та інших потенційно небезпечних для здоров’я людини речовин. З метою отримання продукції високої якості використовуються різні технології, які реалізуються за допомогою експлуатації спеціалізованого зерноочисного обладнання.

Зерноочищення як перший крок у забезпеченні продовольчої безпеки

Правильне, комплексне очищення зерна після збирання врожаю – обов’язковий та основний фактор для отримання харчової продукції високої якості. Сьогодні для цього використовується широкий перелік спеціального обладнання: віялки для зерна, барабанні та магнітні сепаратори, вібраційні установки, а також сушильні апарати та інші машини.

У своїй сукупності вони здатні вирішувати низку критично важливих завдань з точки зору забезпечення продовольчої безпеки, а саме:

  • звести до мінімуму (не більше ніж 0,5–1%) наявність у зерновій масі механічних домішок, серед яких як мінеральні, так і металеві компоненти;
  • виключити ймовірність наявності в сировині заражених хвороботворними організмами зерен.

Важливим є як перший, так і другий етап очищення зерна, оскільки тільки їхня сукупність дає можливість отримати продукцію, яка може бути застосована для виробництва харчових продуктів, що відповідають усім гігієнічним нормам та вимогам.

Використання неякісної сировини як знижує харчові властивості товарів, так і може зробити їх небезпечними для здоров’я людини. Присутність у зерновій масі зараженого хвороботворними організмами насіння здатне призвести до того, що виготовлені та вжиті в їжу продукти стануть причиною отруєнь, алергічних реакцій і навіть хронічних захворювань.

Бомба уповільненої дії

Однією з основних проблем для сучасного сільського господарства є боротьба з наявністю в зібраній зерновій масі мікротоксинів, зокрема кондомінатів. Лише 1 мг на кожен кілограм продукції здатний знищити всі її корисні якості. Такі речовини продукують гриби, що розвиваються на зернових культурах, та інші мікроорганізми, яких сьогодні налічується понад 400 видів.

Крім того, мікротоксини здатні накопичуватися в організмі людини. З часом це може призводити до низки проблем зі здоров’ям, серед яких – захворювання дихальних шляхів та стравоходу, зниження імунітету, навіть розвиток онкології.

Саме тому видалення з сировини заражених зерен – не менш важливий етап очищення продукції, ніж усунення механічних частинок, а також залишків бур’янів. Для такої мети сьогодні використовується спеціальне зерноочисне обладнання.

Зазвичай воно має універсальну функціональність. Тобто протягом одного технологічного процесу здатне усувати з маси злакової культури як механічні домішки, так і заражені та/або уражені шкідливими організмами зерна.

Контроль якості зерна

Сьогодні виробники харчових продуктів висувають різні вимоги до якості продукції, що закуповується. Це залежить від низки факторів, у тому числі від виду товарів, які виготовляються ними.

Але загалом кожне підприємство прагне отримувати зерно, яке повністю відповідає вимогам, що пред’являються до нього, а також чинним гігієнічним нормам. Тому контроль якості сировини є не менш важливим, ніж його очищення.

Якщо при виробництві кормів для тварин він може виконуватися лише візуально, виготовлення харчових продуктів вимагає застосування складніших технологій, тобто лабораторних досліджень. У процесі їх виконання оцінюються різні показники зерна, серед яких – його вологість, форма, стан оболонки, наявність домішок, а також пошкоджених зерен. Їх сукупність і визначає можливість використання сировини для тих чи інших харчових продуктів.

Ознайомитися детальніше з нашою зерноочисною продукцією

Плоско-решітні скальператори
Барабанний сепаратор для зерна
Віялки для зерна
Плоскорішетний скальператор ОСК-15 Зерноочисна машина РБС-150 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-15 Профі
Плоскорешетный скальператор ОСК-30 Зерноочисна машина РБС-200 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-3 Стандарт
Плоскорешетный скальператор ОСК-40 Зерноочисна машина РБС-230 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-30 Профі
Плоскорішетний скальператор ОСК-70 Зерноочисна машина РБС-40 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-40 Профі
©2020–2023, компанія «Агросепмаш». Усі права захищені