Стійке зерноочищення
У процесі вирощування та зберігання зерна до нього приєднується багато різних домішок. Наприклад, на етапі збору, крім злакових, у загальній масі можна знайти такі забруднення, як залишки стебел, бур’яни та фрагменти ґрунту, комах та ін. При тривалому зберіганні на бетонних майданчиках, в ангарах та на елеваторах у зібраному врожаї можуть виявитися пісок та пил, металеві деталі сільськогосподарських машин тощо. Отже, кожне переміщення зерна потенційно пов’язане з його забрудненням. Саме тому зерноочисне обладнання застосовується не тільки в післязбиральній обробці. Ці машини необхідні перед використанням злакових у технологічних процесах (випуск круп, солоду, борошна та інших похідних продуктів).

Методи та технології
Ефективність зерноочищення залежить від низки показників. Одним із них є метод. Первинна обробка передбачає сортування зерна. Її суть полягає у виділенні домішок, що погіршують загальну якість с/г продукції. Залежно від характеристик забруднювачів виділяють 5 методів очищення зерна:- Просіювання на ситах (великі або дрібні, гладкі та грубі домішки).
- Пневмосепарація (легкі).
- Вібропневматична технологія (важкі).
- Використання магнітів (домішки, що містять металізовані частинки).
- Трієрування (довгі та короткі).

Варіанти оптимізації зерноочисних процесів
Стійке зерноочищення передбачає використання різних методів і машин, правильний підбір обладнання (з урахуванням характеристик злакових та домішок). Щоб досягти максимального результату, використовують багатоетапний підхід. Залежно від ступеня забруднення маси та необхідної якості очищеного зерна виділяють 3 типи процесів (попередній, початковий та вторинний). З метою оптимізації процесу очищення підвищують ефективність кожного з етапів. Розглянемо докладніше основні принципи.Попереднє очищення
Така технологія застосовується після збирання врожаю. На цьому етапі за допомогою віялок для зерна усувають великі та грубі, дрібні та легкі забруднювачі. При цьому оброблена зернова маса відрізняється підвищеною вологістю. Вона все ще залишається засміченою, що погіршує її характеристики. Особливо низька сипкість та високі ризики самозігрівання властиві для таких пізніх культур, як соняшник та кукурудза. Застосування сепараторів дозволяє покращити характеристики суміші. При видаленні залишків рослин, що зумовлюють підвищену вологість, можна зберегти хорошу сипкість та безпечне зберігання зернових культур (до наступного сушіння).Первинне очищення
На цьому етапі здійснюється доведення зернової суміші до товарної якості. Шляхом грамотного регулювання зерноочисних агрегатів видаляються дрібні, легкі та великі забруднювачі. Якщо на етапі попереднього очищення зерно правильно підготували, після процесу можна зменшити кількість сміття на 3–10%. Якщо при аеродинамічній обробці не вдалося досягти необхідної ефективності, процедуру виконують повторно.Вторинне очищення
Цей тип обробки проводиться з метою доведення злакових до норм, що встановлюються до продукції, яка використовується в харчових цілях. Традиційно застосовуються сепаратори різних типів, як і на етапі первинного очищення. Однак, щоб домогтися необхідної якості продукції, з зернової суміші необхідно видалити домішки, які важко відокремити. До них належать з’єднання, які можна прибрати за допомогою спеціального обладнання (наприклад, магніти). Крім того, застосовують таку технологію, як трієрування, або вібропневматичні установки. Як правило, машини для вторинного очищення встановлюють на виробничих лініях, що випускають борошно, крупи чи посівний матеріал.