RU
UK
Меню

Технологія переробки проса в пшоно-дранець

Особливості переробки зерна проса в пшоно-дранець: етапи, обладнання, технології та стандарти

Шліфоване пшоно та пшоно-дранець – кінцеві продукти переробки проса, призначені для задоволення харчових потреб. Це один із найпоширеніших і традиційних видів крупи. Щоб отримати продукцію з високими товарними характеристиками просо, доставлене з поля, направляють на переробку. Матеріал звільняють від домішок (сміттєвих, органічних, мінеральних) та стабілізують його рівень вологості. Для цього використовують спеціалізованезерноочисне обладнання. Якщо своєчасно не провести переробку проса, зростає ризик підвищення його фізіологічної активності, активізації процесів самозігрівання та загнивання, що призводить до зниження класу якості або навіть псування продукції.

Шліфоване пшоно та пшоно-дранець – у чому різниця

Перше – це оброблені ядра проса, із застосуванням спеціалізованих шліфувальних машин. Особливості продукту:

  • 100% видалення квіткових плівок. Це найжорсткіша анатомічна частина зерна, 50% складу якої займає клітковина. Квіткові плівки мало містять цінних речовин. Вони становлять 15-18% від загальної ваги зернового матеріалу. Квіткові плівки полотно прилягають до поверхні ядра, але зрощені з останнім лише в області «рубчика», розташованого в зоні зародка. Щоби звільнити зерно від таких плівок, потрібно докласти зовнішніх зусиль. Тоді вони швидко поділяються на дві половинки і відлущуються від ядра;
  • часткова відсутність шару клітин ендосперму (алейронового), що включають у своїй основі велику кількість білка, та зародка. Саме в цих частинах міститься високий відсоток жиру, який відрізняється темним відтінком. Цей компонент є нестійким при зберіганні. Звільнення ядра від шару клітин ендосперму та зародка дозволяє отримати продукт із збільшеним терміном придатності (до 6 місяців);
  • часткова відсутність прозорих насіннєвих та плодових оболонок.

У ході переробки матеріалу вихід кормової продукції (утворюється в ході виконання процедур, пов'язаних з лущенням та шліфуванням ядра) становить приблизно 11,5-12%. Відходи – це лушпиння. Вона не підходить для застосування в якості корму для тварин. Лушпиння утилізується як паливо.

Шліфоване просо відрізняється наявністю виїмки у зоні, де розміщувався зародок. Це крупа яскравого жовтого кольору, яка характеризується високими товарними властивостями і має стабільно високий попит на ринку.

Пшоно-дранець – ядра проса, які повністю звільнені лише від квіткових плівок. Його харчова цінність вища, ніж у шліфованого продукту. Пшоно-дранець не звільняється від насіннєвих та плодових оболонок, які становлять 3-5% від загальної ваги зернової маси. Останні вважаються скарбницею цінних компонентів. У їхньому складі містяться різні макро- та мікронутрієнти: Cuprum, Magnesium, Zn, фосфорні сполуки, йод та інші. Близько 6% загальної ваги зерна становить зародок. Ця частина проса багата на вітаміни групи В (тіамін, рибофлавін, ніацин), які сприятливо впливають на роботу ЦНС та серцево-судинної системи, підтримують у здоровому стані шкіру, нормалізують роботу органів ШКТ. Крім того, пшоно-дранець також включає алейроновий шар. Останній багатий на вітаміни групи У, мікро- і макроелементи, необхідні для нормальної роботи всіх органів та систем людини.

Переробка проса, яка передбачає вихід пшоно-дранця, має низку переваг. По-перше, збереження анатомічних частин (зародок, шар клітин ендосперму та ін.) у складі дає можливість підвищити обсяг крупи. По-друге, дана технологія дозволяє отримати нерафіновану продукцію, яка відрізняється підвищеною харчовою цінністю. По-третє, повне очищення ядра від квіткових плівок (без застосування шліфувальних машин), що передбачає мінімальне пошкодження поверхні, має забезпечити високі товарні характеристики та зовнішній вигляд крупи, а також збільшити термін її зберігання.

Особливості переробки пшона з проса

Традиційна схема на сьогоднішній день є найбільш ефективною і застосовується у промисловості. Даний метод передбачає:

  • застосування трьох систем лущення;
  • виділення фракцій (великої та дрібної) зерна. Ця процедура проводиться перед лущенням.

Спрощення технологічного процесу переробки зернового матеріалу – найважливіше завдання. Його вдається вирішити шляхом скорочення кількості застосовуваних операцій. Крім того, фахівці рекомендують використовувати щадний метод лущення зернового матеріалу. Цю ідею можна втілити в життя та застосувати на практиці за допомогою використання спеціальної техніки. Її робоча поверхня має бути виготовлена з полімерних матеріалів, стійких до зношування. Використання такого обладнання дає можливість забезпечити лущення зернового матеріалу з мінімальним травмуванням ядра. Таке рішення дозволяє зберегти у кінцевому продукті високий відсоток цінних речовин. У ході досліджень було розроблено більш прогресивну технологію, яка передбачає скорочення кількості застосовуваних операцій.

Основні етапи переробки пшона з проса згідно з рекомендованою схемою:

  • звільнення вихідної сировини від домішок із застосуванням сучасного зерноочисного обладнання. Головна мета переробки – отримати матеріал, який відповідатиме вимогам заготівельних, базисних та обмежувальних кондицій. Адже жодне підприємство, яке переробляє пшоно з проса, не прийме зерно, у складі якого є високий відсоток домішок. Крім того, якщо базисні характеристики сировини не відповідають вимогам встановлених стандартів, робляться знижки з маси і знижується вартість продукції. У результаті агропідприємство, яке спеціалізується на вирощуванні проса, зазнає серйозних збитків. На стадії попереднього очищення застосовуються плоскорешітні скальператори, на первинній та вторинній – сепаратори (барабанні чи аеродинамічні). Машини звільняють зернову масу від насіння бур'янів, у т. ч. карантинних (отруйних) трав, пошкодженого, пророслого, щуплого зерна проса, грудок землі, каміння, залишків комах-шкідників, піску та пилу. При цьому установка переробляє сировину з високим рівнем вологості та засміченості. Крім того, обладнання розподіляє матеріал на фракції (калібрування за розміром). Це посівне, виробниче та фуражне зерно, а також відходи. Сучасні зерноочисні машини не травмують зернівки проса у процесі переробки;
  • лущення. Очищений матеріал надходить в 1-шу лущільну систему. При цьому переробка каліброваного зерна проса відрізняється високою ефективністю. Згідно з дослідженнями, на даному етапі коефіцієнт лущення проса досягає 70%;
  • пневмосепарація. Процедура передбачає відокремлення від основної маси продуктів лущення (лушпиння, борошна), які осідають в аспіраційних колонках;
  • лущення. Перероблений матеріал надходить у другу лущільну систему. Згідно з дослідженнями, на даному етапі коефіцієнт лущення проса досягає 93%. При цьому таких високих результатів вдалося досягти без попереднього поділу матеріалу на фракції;
  • пневмосепарація. У ході операції від зернової маси відокремлюється борошно, лушпиння та інші кормові продукти;
  • шліфування. Пшоно переробляється шліфувальною машиною. Відповідно до досліджень, на цьому етапі також забезпечується повне видалення квіткових оболонок;
  • пневмосепарація. У ході операції від крупи відокремлюється борошно та аспіраційний пил;
  • просіювання. Результат процедури – шліфоване пшоно, товарний вигляд і якість якого перевершують показники, які отримують із застосуванням традиційної схеми переробки проса. Крупу поділяють на такі сорти: вищий, перший, другий, третій.

Вихід пшона під час переробки проса за новою технологією становить 80%. При цьому стандарт допускає вміст у кінцевому продукті до 0,3% не лущених зернівок. Однак, як показали дослідження, прогресивна технологія дозволяє отримувати органічну крупу (пшоно-дранець) з покращеними товарними характеристиками. У ній повністю відсутні зернівки, які містять квіткові плівки.

Короткий висновок

Незважаючи на очевидні переваги, цей метод не застосовується у промисловості. На сьогоднішній день переробка пшона з проса продовжує здійснюватися за традиційною схемою. Але отримані результати досліджень дають змогу рекомендувати прогресивну технологію для отримання нешліфованого пшона. Це новий органічний вид крупи, який має добрі перспективи. Пшоно-дранець відрізняється вищою харчовою цінністю, характеризується найкращим товарним виглядом, має більший термін зберігання. Крім того, скорочення технологічних операцій при обробці проса позитивно відбивається на собівартості готової продукції.

Ознайомитися детальніше з нашою зерноочисною продукцією

Плоско-решітні скальператори
Барабанний сепаратор для зерна
Віялки для зерна
Аеродинамічний сепаратор
Плоскорішетний скальператор ОСК-15 Зерноочисна машина РБС-150 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-15 Профі Аеродинамічний сепаратор ІСМ-60 Профі
Плоскорешетный скальператор ОСК-30 Зерноочисна машина РБС-200 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-3 Стандарт Аеродинамічний сепаратор ІСМ-5 Профі + ОСК
Плоскорешетный скальператор ОСК-40 Зерноочисна машина РБС-230 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-30 Профі
Плоскорішетний скальператор ОСК-70 Зерноочисна машина РБС-40 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-40 Профі
©2020–2022, компанія «Агросепмаш». Усі права захищені