RU
UK
Меню

Технологія виробництва гречаної крупи

Гречка – найпопулярніший продукт харчування в Україні, відомий своїми поживними властивостями. Його вживають у їжу люди та тварини. Зерно отримують при вирощуванні гречки, трав'янистої рослини, поширеної сільськогосподарської культури. Для отримання якісного врожаю необхідне надійне зерноочисне обладнання. Потужні та продуктивні машини, які підходять для будь-яких регіонів нашої країни, випускає компанія «Агросепмаш».

Переробка гречки після збирання проводиться за складною технологією. Цей процес займає багато часу та дуже витратний за ресурсами. Але обійтися без нього не можна, адже без попередньої обробки зерно сильно схильне до зараження патологічними організмами і не пристосовано для зберігання. При виготовленні крупи, що продається в наших магазинах, використовують звичайну і татарську гречку. Остання відноситься до бур'янів.

Технологічні характеристики рослини

Показники врожайності сорту, його стійкість до негативних впливів залежить від властивостей рослини. Зерно гречки має органолептичні властивості. Проста ядриця – бежевого кольору, зеленого або жовтуватого відтінку, має яскраво виражений запах, солодкуватий смак, в ідеалі без гіркоти. При збиранні врожаю різних сортів доброякісного зерна утворюється близько 98-99%.

Гречка належить до зернових культур із підвищеним вмістом крохмалю, у ній його близько 50-70%. Висока харчова цінність забезпечується за рахунок наявності білків альбумінів та глобулінів. У 80% крупи присутні жирні ненасичені кислоти, переважно олеїнова та пальметинова. Продукт добре зберігається, містить вітамін Е. Окремі показники специфічні та властиві конкретному сорту рослини. Тому необхідно проводити детальний аналіз всіх видів ядриці та проділу, призначеного для переробки.

Особливості виробничого процесу

Зерно для отримання крупи ділять на три класи за якісними показниками. Вони визначаються, залежно від вмісту ядра, співвідношення зернових та сміттєвих домішок. Умовно виробництво гречаної крупи ділиться на кілька етапів:

  • механічний. Зібраний продукт подрібнюють, потім очищають від засмічених домішок. Далі проводиться пресування та транспортування;
  • гідромеханічний. Передбачає перемішування, поділ на фракції за допомогою повітряно-решітних машин;
  • пов'язаний із тепловим впливом. Зерно пропарюють протягом 10 хвилин при тиску 25 атмосфер. Пропарений продукт висушується і охолоджується прохолодним повітрям, поки його вологість не дорівнюватиме 18%;
  • масообмінний. До цього етапу відносяться всі процедури, що проводяться на молекулярному рівні, наприклад абсорбція, ректифікація, екстракція;
  • хімічний. Передбачає зміну форми речовини.

На останньому етапі зерно ще раз проходить сушіння до 14%, а потім фасується у спеціально підготовлені пакети чи мішки.

Які операції проводяться

Очищення та гідротермічна обробка

Спеціальні машини чи технологічні лінії забезпечують повний процес обробки зерна. Технологія виробництва гречаної крупи передбачає попереднє очищення. Із загальної маси треба забрати напівпорожні зерна, сторонні домішки. Для цього застосовують каменевідділювальні установки з сортувальними ситами, що мають трикутні отвори. Як правило, заздалегідь гречка калібрується на кілька фракцій – у цьому процесі задіяні сита з круглими отворами.

Далі потрібна гідротермічна обробка. Вона покращує характеристики зерна – у результаті ядро ​​стає щільнішим, а оболонка тоншою. Обробка чистого продукту в пропарювачі скорочує час варіння, сприяє розсипчастості, відмінному смаку та аромату готової каші. Після пропарювання продукт сушиться та охолоджується для зниження вологості. При цьому важливо не пересушити зерно.

Лушпиння, шліфування

Після охолодження проводиться калібрування. Зернова маса просівається через спеціальну конструкцію у вигляді сит з отворами різного діаметру. У результаті відсівається зіпсована і дуже дрібна гречка, виходить кілька фракцій. У процесі лущення і подальшого шліфування повністю прибирають оболонку плода, що важко перетравлюється.

Стандартна технологія виробництва гречки включає також обсмажування зерна після шліфування. Його повторно охолоджують і сортують, щоб прибрати пересмажені темні частини. Для підвищення якості готового продукту додатково переробляють за допомогою:

  • сит;
  • лушпиння;
  • круповідділювачів.

Після всіх етапів гречка готова для розфасовки у мішки, перевезення та зберігання у спеціально призначених місцях.

Сучасні методики

На багатьох підприємствах застосовують удосконалені методи. Інновації у виробництві гречаної крупи передбачають очищення та лущення зерна без поділу на фракції. Спочатку видаляють оболонки, потім проводять борошно, дроблення, а на наступному етапі за допомогою спеціальних пористих сортувальних столів лушпиння відокремлюють від нелущеного. Для покращення сортності, якості, підвищення виходу зерно чотири рази сушиться на гумових валках.

Такий спосіб вироблення зменшує оборот зерна усередині підприємства. Світове виробництво гречки все частіше тяжіє до інноваційних методик із застосуванням сучасного функціонального обладнання. Це цілі комплекси, що складаються з очисних машин, установок для гідротермічної обробки, калібрування, лущильних верстатів, аспіраторів.

Ознайомитися детальніше з нашою зерноочисною продукцією

Плоско-решітні скальператори
Барабанний сепаратор для зерна
Віялки для зерна
Аеродинамічний сепаратор
Плоскорішетний скальператор ОСК-15 Зерноочисна машина РБС-150 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-15 Профі Аеродинамічний сепаратор ІСМ-60 Профі
Плоскорешетный скальператор ОСК-30 Зерноочисна машина РБС-200 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-3 Стандарт Аеродинамічний сепаратор ІСМ-5 Профі + ОСК
Плоскорешетный скальператор ОСК-40 Зерноочисна машина РБС-230 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-30 Профі
Плоскорішетний скальператор ОСК-70 Зерноочисна машина РБС-40 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-40 Профі
©2020–2023, компанія «Агросепмаш». Усі права захищені