RU
UK
Меню

Технологія виробництва та переробки гороху

Особливості технології виробництва та переробки гороху

Зростання кількості населення у світі обумовлює високий інтерес ринку зернових культур до бобових. Така продукція включає у своєму складі білкові сполуки, багато вітамінів (А, В1, В2 та С), мікро- та макроелементи. Вони становлять велику цінність для організму людини. Водночас бобові, у т. ч. горох, є недорогим продуктом харчування, тому попит на нього на ринку завжди високий. Кожен аграрій зацікавлений у тому, щоб постачати товар із відмінними властивостями, адже від цього залежить прибуток підприємства. Саме тому проводять післяжнивну (післязбиральну) переробку гороху, застосовуючи на першому етапі сучасне зерноочисне обладнання. Адже жодне підприємство, що спеціалізується на виробництві крупи, не прийме матеріал із високим рівнем засміченості та вологості. Якщо зерно включає домішки, відсоток яких перевищує встановлені норми, робиться знижка з маси та знижується вартість сировини.

Основні етапи переробки гороху

Традиційна технологія включає проходження декількох етапів:
  • післязбиральне очищення;
  • ефективне сушіння;
  • поділ на фракції;
  • пофракційне лущення;
  • сортування продукції;
  • просіювання гороху;
  • шліфування та полірування матеріалу.
Виробництво гороху із застосуванням традиційної технології має кілька недоліків – це порівняно низький вихід готового продукту, складність процесу, який передбачає виконання великої кількості операцій, висока енергоємність переробки.

Очищення зернового матеріалу

На цьому етапі здійснюється звільнення сировини від сторонніх включень:
  • насіння бур’янів (в тому числі карантинних, тобто отруйних дикорослих трав);
  • органічних (залишки комах-шкідників, анатомічні частини рослин, грубі волокна диких тварин);
  • зернових (травмоване насіння під час проведення збиральної кампанії, щупле, проросле, недорозвинене);
  • мінеральних (грудки землі, галька, руда, частки шлаку тощо).
Розрізняють три стадії очищення зернової маси: попередня, первинна та вторинна. Аграрій може застосовувати для виконання операцій вузькоспеціалізовані або багатофункціональні (сепаратори) машини. Якщо зернова маса включає високий відсоток сторонніх включень, то для очищення сировини краще застосовувати плоскорешітний скальператор. Це спеціалізована машина, яка дає змогу звільнити матеріал від домішок великого розміру. Це етап попереднього очищення, мета якого підготувати сировину до подальшої переробки: первинне та вторинне очищення, калібрування, сушіння. Вологість домішок вища, ніж основної культури. Тому весь зерновий матеріал, який надходить на тік, повинен того ж дня пройти очищення. Якщо вчасно не провести цю процедуру, відбувається перерозподіл вологості. Домішки віддають вологу зерну. Це має негативні наслідки. По-перше, збільшуються витрати на сушіння матеріалу. По-друге, зростає ризик самозігрівання та загнивання продукції. По-третє, вологе зерно більш схильне до травмування в процесі переробки. По-четверте, матеріал, який включає високий відсоток домішок і відрізняється підвищеною вологістю, втрачає властивість сипкості. Сміття склеює зерно так, що воно перестає сипатися. А це ускладнює його подальшу переробку. Очищення гороху, доставленого з поля, дозволяє не тільки підвищити його клас якості, але й нормалізувати вологість, знизити фізіологічну активність, що позитивно впливає на термін зберігання. Плоскорешітний скальператор відрізняється високою ефективністю роботи, що дає змогу звільнити зернову масу від сторонніх включень великого розміру за один прохід. Далі матеріал направляють на переробку із застосуванням сепараторів, які бувають двох типів: барабанні та аеродинамічні. Перші становлять базу підприємств, тому що можуть використовуватися лише в стаціонарних умовах. Аеродинамічні сепаратори застосовуються як у закритих (у комплектації із системою аспірації) приміщення, так і на відкритих майданчиках, а також у полі (легко запускаються від стандартного генератора, тому що оснащені економічним двигуном). Крім очищення, такі машини здійснюють розподіл матеріалу на фракції: посівну (найцінніше зерно, зі схожістю понад 95%), виробничу (відправляється на підприємства, які роблять борошно та крупу з гороху), фуражне (використовується для корму тварин) та відходи.

Сушіння матеріалу

Якщо вологість сировини понад 17%, матеріал направляють до сушильних камер. Як сушать горох на виробництві? Для цього використовують сушарки шахтного типу. У цих камерах матеріал не повинен прогріватись більш ніж до 40-45 градусів Цельсія. Зерно просушується до кондиційної вологості, що становить 14%. При сушінні горох втрачає початкову масу в результаті випаровування вологи. Якість виконання операції залежить від попереднього очищення матеріалу. Якщо горох включає значну кількість домішок (особливо великого розміру), то просушується нерівномірно.

Поділ на фракції

Для цього застосовують спеціалізовані машини – сепаратори. Горох сортують у розсіві на ситах з отворами 7,0; 6,5; 6,0 мм. Велика фракція – схід із сита з розмірами отворів 7,0 мм. Після сепарування схід з сита 6,5 мм приєднують до великої або дрібної фракції. Це залежить від крупності та вирівняності перероблюваної партії. У результаті на подальшу переробку надходить дві фракції. Фракціонування гороху дозволяє:
  • ефективніше здійснити лущення зерна. Як результат – отримати більший вихід продукту, з меншим відсотком колотої крупи та подрібненого ядра;
  • повніше відокремити цілий горох від колотого.
Переробка великої та дрібної фракції здійснюється окремо.

Лущення, провіювання, розколювання, шліфування та полірування продукту

Як чистять горох від лушпиння? Операція проводиться на двох послідовних системах лущильно-шліфувальних машин. Після переробки матеріал провіюється із застосуванням системи аспірації. У ході цієї операції від гороху відокремлюються відходи: лушпиння і борошно. Для розколювання зерна використовуються машини, оснащені горизонтальним ротором з бичами. Горох, рухаючись вздовж ротора, під впливом ударних елементів, зазнає навантажень, які призводять до подрібнення його на сім’ядолі. Потім матеріал спрямовують на сортування. Цілий горох, який сходить із сита з розміром отворів 4,0х20,0 мм – це велика фракція. Його, після просіювання (звільнення від аспіраційних відносів, тобто борошна) спрямовують на переробку. Для цього використовуються полірувальні машини. Колений горох, який сходить із сита з розміром отворів 3,0 мм, надходить на додаткову обробку у спеціальну установку. Після цього матеріал просіюють (звільняють від борошна та лушпиння), і направляють на полірування. Важливо! Відповідно до стандарту, у відходах не повинно бути більш ніж 1,5% від маси дроблених частинок зерна. Готова продукція – ціла та колена горохова крупа. Розрізняють перший та другий сорти. Цілу та колену горохову крупу окремо двічі провіюють за допомогою аспіраційних систем. Завершальний етап – магнітний контроль. Після цього крупа прямує в засіки. Вихід продукції при застосуванні традиційної технології переробки, яка передбачає застосування двох послідовних лущильних систем:
  • горох цілий лущений – 47%. Відповідно до стандарту, у такій крупі допускається наявність до 5% колотого зерна. Особливість продукту – нерозділені сім’ядолі;
  • горох колений лущений – 30%. Особливість продукту – розділені сім’ядолі. Згідно зі стандартом, у такій крупі дозволено наявність до 5% цілого зерна.
Підсумковий вихід готової продукції становить 77%. Відходи – 23%: лушпиння – 7%, січка та борошно – 6,5%, дрібне зерно – 5%, усушка – 4%, механічні втрати – 0,5%. Відповідно до стандарту, готовий продукт має відрізнятися яскравим кольором (жовтий, зелений – залежно від сорту гороху). Він повинен мати нормальний смак (без сторонніх присмаків, гіркоти та кислинки) та аромат (без запаху цвілі).

Чому вибір зерноочисного обладнання такий важливий

Стандарт допускає наявність домішок у готовому продукті: перший сорт – не більше 0,4%, другий – до 3%. Щоб досягти таких високих результатів, фахівці рекомендують відповідально поставитися до вибору зерноочисного обладнання, яке застосовується на першому етапі переробки гороху. Компанія «Агросепмаш» розробляє спецтехніку із застосуванням інноваційних технологій та якісних матеріалів, відповідно до вимог діючих стандартів якості. Зерноочисне обладнання характеризується:
  • високою продуктивністю (переробляє до 230 тонн сировини на годину – залежно від типу та моделі техніки);
  • низьким енергоспоживанням (це дозволяє заощаджувати на обслуговуванні установки);
  • багатофункціональністю (забезпечує швидкий перехід на інший тип культур);
  • безпекою застосування (не травмує зерно у процесі переробки);
  • еталонною якістю виготовлення (комплектується стійкими до зносу деталями);
  • невеликою вагою та полегшеною конструкцією.
Компанія «Агросепмаш» забезпечує гарантійне обслуговування техніки. Зерноочисне обладнання має сертифікат якості. Компанія «Агросепмаш» надає можливість аграріям протестувати техніку перед покупкою.

Ознайомитися детальніше з нашою зерноочисною продукцією

Плоско-решітні скальператори
Барабанний сепаратор для зерна
Віялки для зерна
Аеродинамічний сепаратор
Плоскорішетний скальператор ОСК-15 Зерноочисна машина РБС-150 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-15 Профі Аеродинамічний сепаратор ІСМ-60 Профі
Плоскорешетный скальператор ОСК-30 Зерноочисна машина РБС-200 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-3 Стандарт Аеродинамічний сепаратор ІСМ-5 Профі + ОСК
Плоскорешетный скальператор ОСК-40 Зерноочисна машина РБС-230 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-30 Профі
Плоскорішетний скальператор ОСК-70 Зерноочисна машина РБС-40 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-40 Профі
©2020–2022, компанія «Агросепмаш». Усі права захищені