RU
UK
Меню

Вирощування, збирання та перероблювання врожаю гречки

Гречка – швидкоросла культура, що найчастіше зустрічається в північних регіонах з помірним кліматом. Рослини виробляють насіння швидше, ніж будь-яка інша зернова культура, що дозволяє фермерам отримувати кілька врожаїв, здійснивши повторний засів поля. Урожай можна отримати вже через 10-12 тижнів, а помірна родючість ґрунту не заважає одержувати високий урожай.

Які ґрунти підходять для вирощування гречки

Культура толерантна до вмісту у ґрунті поживних речовин. А ось через підвищену щільність ґрунту можна втратити частину врожаю. Оскільки у рослини тонка неглибока коренева система накопичення вологи та відсутність дренажу може викликати гниття та порушення росту коренів. У процесі зростання гречки дискування краще не застосовувати, оскільки це може лише погіршити проблему з кореневою системою і негативно вплинути на процес росту рослини.

Культура буде добре рости на чорноземі та каштанових ґрунтах. Якщо ж висівати її на супіщаний ґрунт чи суглинок, аграрію доведеться докласти більше зусиль для отримання бажаного врожаю гречки. Культура переносить більш високу кислотність ґрунту, ніж більшість культур, і може успішно зростати на ґрунтах із рН від 6,0 до 6,5. Перед посівом попередньо підготовлену землю можна додатково прикотити. Також фермери рекомендують за день до сівби зробити комплексне добриво.

Які кліматичні умови є оптимальними для культури

Гречка є культурою, яка добре адаптована до різних кліматичних умов і може зростати у різних регіонах. Урожай дуже чутливий до несприятливих погодних умов і може загинути при зниженні температури до мінусової позначки як восени, так і взимку. Сильне підвищення температури та суха погода під час цвітіння можуть призвести до обсипання квіток. Тому аграріям доводиться розраховувати час сівби таким чином, щоб до цього періоду спека та посуха вже спали.

Як сіють гречку

Вирощування врожаю гречки починають із підготовки посівного матеріалу. Насіння зберігає схожість до декількох років, але найкращі показники мають ті, які були зібрані минулого сезону. Важливо враховувати, що деякі різновиди культури добре проростають лише після попереднього сушіння та зберігання протягом 30-60 днів.

Гречка проростає за температури +7 – +40 градусів. Сіяти переважно з використанням спеціального обладнання на рекомендовану виробником насіння конкретного ґатунку глибину. Альтернативним варіантом є розкидання посівного матеріалу поверхнею ґрунту. Однак у такому разі норму витрати насіння слід збільшувати вдвічі.

Боротьба зі шкідниками та хворобами рослин

Комахи-шкідники зазвичай не завдають серйозної шкоди врожаю гречки. Локальні збитки посівам можуть заподіяти попелиця та дротяники. Гризуни можуть стати причиною втрати врожаю, особливо на полях зі стеблами, що полягають.

Гречка зазвичай серйозно не ушкоджується хворобами рослин. Найпоширенішими проблемами є плямистість листя та кореневі гнилі. Борошниста роса може призвести до деформації листя та зниження врожайності. Іноді наприкінці сезону рослини хворіють на склеротинозну стеблову гниль, яка призводить до вилягання. Найкращим розв’язанням проблеми є негайний збір урожаю.

Своєчасний посів гречки мінімізує проблему бур’янів. Рослини, що швидко розвиваються, не допустять великої кількості бур’янів. Однак така проблема може виникнути при недостатній щільності посіву, а також у період зав’язування насіння та опадання листя.

Коли збирають урожай гречки

Гречку збирають, коли зерна дозріють, хоча рослина може при цьому залишатися зеленою. Почніть придивлятися до неї на 10-му та 11-му тижні. У цей період на полі можуть залишатися квіти, проте нижнє листя, як правило, опадає. Відповідним часом для початку збирання врожаю гречки є період, коли 3/4 насіння стає коричневим, а крупа всередині твердою. Оскільки зерно дозріває нерівномірно, не треба чекати 100% готовності – втрати можуть виявитися ще більшими.

Ризик вилягання швидко зростає в міру того, як насіння стає важчим, листя опадає, з’являється вітер. Осип відбувається у перезрілих рослин і призводить до втрати більшої частини зерна, якщо збирання затримується занадто довго. Таким чином, вікно збирання врожаю досить коротке.

Прибирання та перероблювання гречки

Після зрізання та обмолоту зерна слід очистити від залишків сміття або м’якуни. Це можна зробити за допомогою зерноочисного обладнання і віялки для зерна – пристроїв, які допоможуть правильно підготувати врожай для зберігання. Вони ефективно видаляють із зерна сторонні домішки та дрібні забруднення, а також допомагають відкалібрувати продукцію. Загалом це дозволяє підвищити якість урожаю та його вартість.

Перероблювання врожаю гречки може бути різною залежно від якості зерна та цілей. Очищене насіння можна зберігати або використовувати для: приготування їжі, випічки або як корм для тварин. Для тривалого зберігання збіжжя просушують.

Ознайомитися детальніше з нашою зерноочисною продукцією

Плоско-решітні скальператори
Барабанний сепаратор для зерна
Віялки для зерна
Плоскорішетний скальператор ОСК-15 Зерноочисна машина РБС-150 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-15 Профі
Плоскорешетный скальператор ОСК-30 Зерноочисна машина РБС-200 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-3 Стандарт
Плоскорешетный скальператор ОСК-40 Зерноочисна машина РБС-230 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-30 Профі
Плоскорішетний скальператор ОСК-70 Зерноочисна машина РБС-40 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-40 Профі
©2020–2023, компанія «Агросепмаш». Усі права захищені