RU
UK
Меню

Як підготувати озимі зернові до зими?

Озимими називають культури, які висаджують рано восени. Після висіву формуються сходи, що зимують під покривом снігу. Урожай збирають із настанням весни. Озимі високо цінуються в нашій країні, адже дають більше зерна у порівнянні з ярими та зберігаються довше. Для їх обробки необхідне зерноочисне обладнання. Різноманітні машини пропонує компанія «Агросепмаш».

Озимими бувають пшениця, жито, ячмінь, ріпак, тритикале. Як правило, такі культури вирощують разом із ярими. Все тому, що, наприклад, пшениця, що висаджується восени, дуже вимоглива до якості ґрунту і менш стійка до посухи. Інші рослини також мають свої особливості. Часто буває, що після зимівлі багато пагонів гине.

 

Які фактори негативно впливають на стан озимих взимку

Щоб зібрати багатий урожай на початку весни, важливо, щоб у холоди рослини почували себе добре. Буває, що взимку посіви всходять недостатньо розвиненими та дуже слабкими. Це не залежить від технології вирощування. У зимово-весняний період пшениця, ячмінь, ріпак гинуть через низку кліматичних чинників. Це, наприклад, низькі температури, що зберігаються у березні.

Якщо культура входить у зиму, перебуваючи у фазі «шильця», то великий ризик, що до весни вона не доживе. Таке трапляється, коли в момент висівання восени у ґрунті дуже мало вологи. Тоді перші сходи з’являються після дощів, як правило, у жовтні або листопаді. Так, необхідно планувати пересів поля з недостатньо зволоженою землею навесні, заздалегідь готувати насіння.

З яких причин відбувається загибель рослин

Це відбувається через сукупність кількох факторів. Озимі взимку зазнають низки негативних впливів, таких як:

  • вимерзання. Відбувається, коли різко чи після відлиги температура знижується до субкритичної. Для звичайних сортів згубним є показник мінус 16–18 градусів на глибині вузла кущіння. Тоді у міжклітинному просторі накопичується багато води. На морозі вона перетворюється на лід і «розриває» рослину зсередини;
  • вимокання. Трапляється в низинних регіонах, де після сніготанення застоюється волога. Якщо висаджувати рослини в таких місцях у глинистий водонепроникний ґрунт, вони нормально дихати не будуть. Поступово вони стають тоншими, починають жовтіти і гинуть протягом двох тижнів;
  • випрівання. Якщо сніг випадає, коли земля не промерзла, то озимі дихають і вегетують вже під ним. Усі поживні речовини витрачаються на дихання, світла при цьому надходить дуже мало. Внаслідок розвивається снігова пліснява або підвищена чутливість до хвороб. До випрівання призводить також перевищення норми азотних добрив восени;
  • випирання. Замерзаючи, ґрунт стискається, стає менше за обсягом. Якщо він рихлий, корінь пагона швидко рветься, а вузол кущіння виходить назовні. У такому стані пшениця та інші види не проживуть довго. Уникнути цього можна, ораючи поле за три тижні до посіву;
  • поява кірки льоду. Вона буває притертою і такою, що висить. У першому випадку відбувається механічне ураження через велику теплопровідність льоду та посилення морозів. У другому, якщо кірка залишається довго, створюється парниковий ефект, що викликає пожовтіння та загибель культури.

Ще одна причина – видування. Якщо снігу немає або поле на схилі, верхній шар ґрунту здувається у вітряну погоду. Земля засипає рослини, посаджені біля лісосмуги, що призводить до їх виснаження. Раз на 3–10 років відбувається масова загибель посівів. Факторів, які до цього призводять, багато – наприклад, посушлива осінь, надто раннє зледеніння, різке зниження температури.

Твердження, що озима пшениця потребує теплої малосніжної зими, є помилковим. Щоб вона пережила холодну пору року або дала гарний урожай навесні, потрібен товстий покрив снігу. При великій висоті ймовірність промерзання знижується, підвищується стійкість до низьких температур. Десятисантиметровий шар захистить навіть у найсуворіші морози.

 

Як забезпечити хорошу зимівлю озимих

Останнім часом у багатьох європейських країнах через зміну кліматичних умов, посуху, що змінюється безсніжним холодним періодом, спостерігається зниження врожайності зернових. Озима пшениця справді сильно залежить від погоди. Вплинути на температуру, кількість опадів та висоту снігового покриву не можна. Але можна провести низку заходів, щоб максимально зберегти пагони до весни.

Так, при виборі сорту орієнтуються на особливості клімату та характеристики ґрунту в конкретному регіоні. Є морозостійкі види, які здатні витримати температуру мінус 19–20 градусів. Виробники посівного матеріалу пропонують гібриди з різними показниками, призначені для конкретних зон господарювання. Застосування спеціальної агротехніки, добрива допоможе зібрати хороший урожай озимих.

 

Вирівнювання поля з обробленням ґрунту

Якщо добре розрівняти поверхню ділянки під посів, на ній не з’являться промоїни та поглиблення. Їхня наявність небажана, тому що під час сніготанення там накопичується вода. Рослини в таких місцях вмерзають у кригу і незабаром гинуть. До вирівнювання поля можна вдатися не завжди через особливості рельєфу. Такий агрозахід можливий лише для рівнинної місцевості. Найкращий ефект дає розпушування або глибоке щілювання.

Якщо поле оброблено погано, озимі проростуть нерівномірно. Не має значення, яка технологія вирощування застосовується. Нерівностей не повинно бути, адже в них утворюються калюжі. Згодом ці місця заростають бур’янами, тому зібрати велику кількість зернових звідти не вийде. Якісна обробка важким культиватором та іншою агротехнікою життєво необхідна.

Щоб уникнути скупчень вологи у місцях, де рельєф поля знижується, вдаються до таких методик:

  • щілювання. Проводиться поперек схилу, передбачає прорізування та створення щілин. В результаті ґрунт краще поглинає опади і не так сильно змивається на схилах;
  • руйнування плужної підошви. Так називаються шари надмірної щільності, що з’явилися в профілі нижче шару, що обробляється. Ліквідувати їх виходить шляхом висаджування культур із потужною кореневою системою чи іншими способами;
  • вертикальна обробка. Забезпечує рівномірну щільність, запобігає появі ущільнених шарів. І тому використовують спеціальні знаряддя.

Особливо ефективним вважається щілювання. Так, після сніготанення волога не затримується зверху надовго. До цього заходу потрібно вдаватися щонайменше один раз на три роки. Замислюючись, чому не гине озима пшениця на конкретному полі, варто дізнатися більше про способи його оброблення.

Протруювання насіння

Проводиться для того, щоб нейтралізувати більшість шкідників, бактерій, що викликають грибкові, інфекційні хвороби. Підвищує врожайність на 30–50 %, оберігає рослини від ушкоджень. Протруйники необхідні всім сільськогосподарським культурам. Оберігають від ураження фітопатогенами, знижують ймовірність появи гнилі, псування коренів, активують захисні властивості насіння.

Коли взимку під снігом ховається озима пшениця з добре протруєного посівного матеріалу, вона почувається краще. У процесі оброблення застосовуються препарати, що стимулюють розвиток та зростання. Після посіву протруєного зерна зона контактів хімікатів із ґрунтом виходить невеликою. Так забезпечується екологічна безпека. Допомагає передпосівне оброблення фунгіцидами, інсектицидами.

Заходи захисту від шкідників

Їх необхідно вживати восени. Знадобиться своєчасна діагностика на наявність згубних для озимини совки, хлібної мухи та інших комах. При їх виявленні потрібно одразу обприскувати пагони. У цьому плані ефективна бакова суміш «Фастак + Бі-58». У всіх регіонах, особливо на півночі, є актуальним захист від мишей та інших гризунів. Для цього добре використовувати родентициди – наприклад, «Бактеронцид» або «Шторм». Для гарної зимівлі рослини обприскують препаратами, які містять гумінові кислоти.

Озимі культури потребують добрив. Щоб забезпечити правильний, стабільний розвиток, поступове та достатнє накопичення цукрів, необхідні склади на основі фосфору та калію. Ці добрива дозволять пагонам краще пройти процес загартовування, підвищують стійкість до негативних факторів, забезпечують повноцінний урожай.

©2020–2023, компанія «Агросепмаш». Усі права захищені