RU
UK
Меню

Зерноочищення та якість кінцевого продукту

Відразу після збирання врожаю посівний матеріал ще не готовий до подальшого перероблення, наприклад, на борошномельному підприємстві. Знадобиться зерноочисне обладнання, щоб видалити сторонні домішки, а саме — бруд, сміття, пил, каміння, залишки бур’янів та комах. У процесі знижується вологість маси, зазвичай, до 14%.

Підвищити якість посівного матеріалу та відсортувати його за характеристиками допоможе віялка для зерна. Без цього устаткування не обходяться під час виробництва спирту, круп, комбікормів. Важливо, щоб сторонніх предметів та вкраплень не було в масі при її завантаженні, вивантаженні та обробці, інакше підвищаться енерговитрати та знизиться продуктивність.

 

 

Навіщо проводити очищення зерна

Це обов’язкова процедура, яка дозволяє одержати якісний матеріал, який матиме високу цінність на ринку. Вплив зерноочищення на якість продукції полягає насамперед у видаленні сторонніх домішок. У зібраному врожаї міститься багато пилу, землі та інших відходів – вони можуть стати причиною зараження та псування при тривалому зберіганні.

Оптимізація якості кінцевого продукту через зерноочищення передбачає також сортування за рядом показників, таких як розмір, вага, ширина, товщина, аеродинамічні та інші характеристики. Як показує практика, лише добірний посівний матеріал дає більше якісних сходів під час висіву та підвищує показники врожайності. Очищене зерно завжди коштує дорожче на ринку.

Технології зерноочищення та їх вплив на кінцевий результат відрізняються. Після збору врожаю проводять попереднє, первинне та вторинне перероблення. Перше необхідне для перезволоженої та сильно забрудненої маси, в результаті фермери одержують зернову фракцію без соломи, трави, колосків, грудок землі. Аеродинамічні сепаратори від «Агросепмаш Україна» не травмують насіння у процесі.

Методи підвищення якості продукції через очищення зерна передбачають також первинне перероблення. В результаті, крім великих і дрібних відходів, одержують також очищений та фуражний посівний матеріал. Для отримання якісного насіння зі схожістю до 95% вдаються до вторинного очищення – ця технологія дає фермерам масу першого та другого сорту, відокремлюючи їх від домішки та аспіраційного пилу.

За якими критеріями визначають якість зерна

Окремі види можуть відрізнятися між собою за сортом, родом, видом, крім того, відразу після збору маса завжди неоднорідна. Критерії якості після процесу зерноочищення наступні:

  • колір;
  • засміченість;
  • вологість;
  • запах;
  • однорідність, густина.

Має значення також чистота, зокрема, наявність і кількість сторонніх домішок. Поліпшення характеристик кінцевого продукту за допомогою зерноочищення дозволяє одержати продовольче зерно. У такого матеріалу яскраво виражені сортові характеристики, є властивий конкретному виду культури запах, висока поживна цінність. Таке зерно завжди продають дорожче, ніж решту.

Фуражний матеріал використовують як кормовий для худоби, він багато в чому відрізняється від продовольчого. У складі такого матеріалу мало клітковини, багато вуглеводів, поживна цінність нижча. У фуражній масі багато щуплого, половинчастого насіння – його не можна використовувати в продовольчих цілях, для цього необхідно лише очищене зерно.

 

 

Колір та вологість, як найважливіші показники якості

Там завжди звертають увагу щодо посівного матеріалу. Роль зерноочищення у створенні високоякісного продукту не можна переоцінити, адже з її допомогою виходить досягти оптимальної чистоти та вологості. Обов’язково дивляться на колір – він має бути характерним для конкретного сорту та виду культури, з легким блиском. За рівнем вологості виділяють кілька різновидів насіння:

  • сухе – не більше ніж 14%;
  • середньої сухості – близько 15,5%;
  • вологе – 17%.

Перезволожену масу називають сирою, вона не може вважатися якісною. Таке зерно чутливе до плісняви ​​та грибків, швидко запріває і набуває неприємного запаху.

 

 

Ступінь засміченості

В основному можуть бути присутніми як бур’яни, так і зернові домішки. Останні не впливають на якість урожаю, але перші сильно погіршують характеристики посівного матеріалу. Тому оцінка якості продукції після етапу зерноочищення передбачає обов’язкову перевірку на наявність сторонніх вкраплень. Партія вважається забрудненою за наявності:

  • піску, ґрунту, пилу;
  • стрижнів колосків, трави;
  • суспензії з отворами 1-1,5 мм;
  • гнилого, пошкодженого насіння;
  • патогенних грибів.

Якість зерна після проходження очищення стає високою, адже в кілька етапів можна позбутися як великих, так і дрібних домішок. Обладнання відразу відокремлює матеріал, що підходить для продовольчих цілей.

Ознайомитися детальніше з нашою зерноочисною продукцією

Плоско-решітні скальператори
Барабанний сепаратор для зерна
Віялки для зерна
Плоскорішетний скальператор ОСК-15 Зерноочисна машина РБС-150 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-15 Профі
Плоскорешетный скальператор ОСК-30 Зерноочисна машина РБС-200 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-3 Стандарт
Плоскорешетный скальператор ОСК-40 Зерноочисна машина РБС-230 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-30 Профі
Плоскорішетний скальператор ОСК-70 Зерноочисна машина РБС-40 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-40 Профі
©2020–2023, компанія «Агросепмаш». Усі права захищені