RU
UK
Меню

Зернові культури – основні види, популярні сорти та умови вирощування

Для виробництва круп, хліба, хлібобулочних виробів та інших продуктів використовують зернові культури. На їх основі роблять грубі або концентровані корми для тварин. Такі рослини мають попит у сільському господарстві, під них відводять певну кількість полів у країні. Для обробки врожаю знадобиться якісне зерноочисне обладнання.

Якщо врожай зібраних зерен буде більшим, країні точно не загрожує дефіцит продовольства, а ціни на хліб залишаться незмінними. Зернові культури чутливі до змін кліматичних умов. Якщо погода несприятлива, показники врожаю знижуються. Щоб уникнути цього, фермери висівають на одному полі кілька видів зерна.

Які є різновиди

В Україні зернові культури – одні з основних, під них відводять величезні площі. Пшеницю, рис обробляли багато років тому. Готове зерно необхідне не тільки в харчовій промисловості, його також закуповують для потреб тваринництва, відправляють на експорт. Клімат у країні сприятливий, земля родюча, тому рослин, які тут вирощуються, чимало. Зернові культури завжди мають попит, оскільки є джерелами вуглеводів, корисних білків, мінералів.

Розглянемо, які види вирощують в Україні. Це бобові (наприклад, квасоля та горох), гречані та злакові. До останніх належать сорти, що вирощуються для отримання хліба та хлібобулочних виробів. Бувають також олійні види, такі як соняшник, кунжут. Рослини не вимагають тепличних умов (на відміну від фруктів та овочів). Тому доглядати за полями після висівання набагато простіше. Не знадобиться багато часу та трудових ресурсів.

Основні різновиди ділять також за часом висівання. Залежно від цього показника існує дві великі групи – ярі та озимі. Перші відносяться до теплолюбних, погано переносять холоди, у зв’язку з чим їх висаджують навесні та збирають восени. До цієї групи належать ячмінь, овес, пшениця та інші типи. Озимі сільськогосподарські зернові культури стійкіші до морозів, внаслідок чого ними поля засівають восени, а навесні збирають урожай. Зерно відрізняється за хімічним складом.

Озимі сорти пшениці

Є кілька найпопулярніших видів культур, які вирощуються в нашій країні. Так, найпоширенішими серед них є озимі сорти. Вони дають стабільно хороший урожай і чудово почуваються взимку. Зерна радують високою поживною цінністю. На відміну від ярої озима пшениця не боїться морозів. Її часто купують та вирощують фермери, навіть попри те, що вона належить до однорічних рослин. Висівання, як правило, починається наприкінці серпня або на початку вересня.

Перші паростки з’являються вже в листопаді. На зиму припадає період вегетації, він завершується навесні. Урожай, на відміну від ярих, не доведеться чекати надто довго. Найпопулярнішими сортами пшениці є «Фаворитка», «Шестопалівка», «Антонівка». Кожен має свої особливості. Наприклад, «Антонівка» дозріває швидше, завжди дає добрий урожай, незалежно від погоди. «Шестопалівка» невибаглива, дає до 8 ц/га.

Найбільше зерна збирають із «Фаворитки» – 96–107 центнерів з одного гектара поля. Цей сорт, подібно до інших озимих, не боїться морозів, але дуже нестійкий до посухи. Врожайність таких культур не впливає на залишкову кількість продукту після збирання. Його піддають спеціальній обробці, щоб зменшити кількість відходів. До обов’язкових процедур відноситься очищення.

Вирощування та сорти ячменю

Ця рослина буває озимою та ярою. Здебільшого фермери обирають перший варіант. Він швидше дозріває та дає врожай, тому після нього вільну площу можна засіяти іншими культурами. У результаті готовий продукт одержують не один, а двічі на рік. Ячмінь буває одно- та дворічним, багаторічним. При його висаджуванні враховують невисоку стійкість до низьких температур. Іноді майже всі рослини гинуть через різкі заморозки.

Тому вирощування ячменю проводиться лише на півдні, у регіонах із м’якими зимами. Культура не боїться спеки та підвищеної вологості, отже, теплий клімат для неї ідеальний. Найпопулярніші сорти:

  • «Приазовський». Стійкий до ураження шкідниками та деякими поширеними захворюваннями. З 1 га отримують близько 63 ц готового продукту;
  • « Вакула». Його потрібно добре поливати, тоді на одному га вдасться отримати приблизно 93 центнери;
  • « Віконт». Цей вид належить до кормових, у зв’язку з чим широко застосовується у тваринництві. Якщо його добре доглядають, він відмінно підходить для варіння пива. Дає 70 ц/га.

Ячмінь не потребує загущення при висадженні.

Вирощування та збирання вівса

Ця культура не боїться різких погіршень погоди, надто високої чи низької вологості та інших негативних факторів. До найпопулярніших сортів вівса відносяться «Комес», «Лівша», «Борець». Перший можна висаджувати в будь-який ґрунт, але попередньо туди потрібно внести мінеральні добрива. «Лівша» не боїться морозів та хвороб. Найпопулярнішим у нашій країні є овес «Борець». Стійкий до вилягання, підходить для вирощування в посушливих регіонах. З 1 га збирають близько 31 ц зерна. У процесі знадобиться сучасна техніка. Ґрунт повинен бути родючим.

Як отримати добрий урожай

За умови дотримання низки вимог фермери мають можливість щороку отримувати велику кількість зерна. Найважливішими культурами є озимі, тому що їх прибирають раніше та швидше, ніж ярі. Для них необхідно суворо дотримуватись термінів висаджування, а також вибирати сорти за відповідними для них кліматичними умовами, що відрізняються в різних регіонах України. Це потрібно враховувати.

Посадка зернових має здійснюватися в добре зволожений ґрунт. Необхідно вибрати відповідний тип ґрунту. Для осіннього посіву підходить важкий глинистий, під ячмінь краще вибирати ретельно дреновані ділянки. Полба та овес вимогливі до вологості. Щоб зернові культури, які засіваються в Україні, давали хороший урожай, необхідна сукупність також інших факторів:

  • правильна сівозміна;
  • дотримання строків посіву;
  • якісні агрохімічні засоби;
  • ретельна та своєчасна обробка;
  • збір точно в потрібний для цього час.

Для технічних та інших різновидів знадобиться створити оптимальні умови зберігання, щоб зерно не зіпсувалося.

Вимоги до процесу посіву

Процес відбувається в певній послідовності, якої необхідно дотримуватись. Попередньо на поле вносять добрива. Цього вимагають усі наявні класи зернових. Для прогріву та розпушування ґрунту проводять його обробку. Корисні речовини живлять молоді паростки, сприяють їхньому нормальному, стабільному розвитку. Посівний матеріал протруюють, щоб захистити від поширених хвороб.

Посів зернових проводиться за допомогою спеціальної техніки, яка здатна витримувати потрібну глибину посадки. Важливо точно дотримуватися термінів. Відповідний час визначають за погодою. Враховується мінімальна, необхідна для проростання температура. Ведучою культурою в Україні є озима, тому враховують і вологість ґрунту. Конкретні дати в різних регіонах відрізняються. Враховують кількість опадів та інші важливі моменти.

 

Щоб кожна характеристика культур максимально збереглася після збирання, потрібно правильно вибирати землю. Наприклад, під пшеницю можна використовувати те саме місце до того часу, поки вона залишається досить чистою. Щоб уберегти насіння від птахів, зверху їх прикривають соломою. Як правило, щоб зберегти всі позитивні ознаки зернових, при посадці вносять тільки частину азотних добрив. Інші використовують як підживлення в процесі вирощування.

Збір урожаю

Якщо під час вирощування розвиток відбувався так, як потрібно, вдасться зібрати багато зерна. Це робиться протягом десяти днів після повного дозрівання. В іншому випадку використання за призначенням всього потенціалу неможливо. Для зберігання необхідні спеціальні приміщення без сторонніх запахів. Потрібно підтримувати необхідні показники вологості та температури, передбачити хорошу вентиляцію. Важливим фактором ефективності є також селекція зернових. Кількість опадів також впливає на показники врожайності.

 

Ознайомитися детальніше з нашою зерноочисною продукцією

Плоско-решітні скальператори
Барабанний сепаратор для зерна
Віялки для зерна
Плоскорішетний скальператор ОСК-15 Зерноочисна машина РБС-150 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-15 Профі
Плоскорешетный скальператор ОСК-30 Зерноочисна машина РБС-200 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-3 Стандарт
Плоскорешетный скальператор ОСК-40 Зерноочисна машина РБС-230 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-30 Профі
Плоскорішетний скальператор ОСК-70 Зерноочисна машина РБС-40 Аеродинамічний сепаратор ІСМ-40 Профі
©2020–2023, компанія «Агросепмаш». Усі права захищені