Зміна клімату та його вплив на врожайність та якість с/г культур: 3 рішення, які допоможуть знизити негативний вплив
Зміна клімату – одна з нагальних глобальних проблем нашої планети. Виявляється вона у підвищенні показника середньої температури. Зими в одних країнах стають незвично теплими, в інших – навпаки, нетипово холодними, а в третіх – тривожно малосніжними. Тим чи іншим чином проблема торкається всіх материків і в першу чергу позначається на виробництві продовольства – падає урожайність сільгоспкультур та знижується якість зібраного зерна.
Як наслідок – знижується рентабельність фермерства. Сучасне зерноочисне обладнання, хоч і допомагає ретельно відокремити домішки та порожнє насіння, тобто підвищує якість отриманого на виході зерна, все ж таки в глобальному плані не вирішує основну проблему. Вплинути на неї здатні ми, люди. Розкажемо про кілька рішень, які допоможуть знизити негативний вплив зміни клімату на урожайність культур та якість продовольства.
Причини зміни клімату
Чинники, які впливають на виникнення цієї проблеми, переважно промислові. Діяльність людства, хоч і сприяє розвитку технологій, але також шкодить природі. Серед факторів, що стали причинами змін у кліматі, зазначимо такі:
- підвищення кількості автомобілів (і, як наслідок, збільшення вихлопних газів);
- робота підприємств та теплоелектростанцій;
- видобуток корисних копалин із застосуванням потужних механізмів, що працюють на паливі;
- спалювання сміття, пожнивних залишків та опалого листя та ін.
Накопичення великої кількості шкідливих газів, які є у викидах в атмосферу, сприяє виникненню парникового ефекту, що є безпосередньою причиною підвищення середніх температур. До того ж тією чи іншою мірою діяльність людини сприяє порушенню озонового шару планети, через що знижується ступінь захисту від УФ.
Наслідки для сільського господарства
Зміни клімату, зокрема, підвищення середніх температур та зменшення кількості опадів взимку, негативно впливають на ресурси ґрунту. Вологи у ґрунті стає менше, через що порушуються процеси росту та наливу зерен рослин.
Крім того, при підвищенні середньої температури ґрунт отримує менше вуглецю. Через це змінюється склад ґрунтів, вони стають біднішими, що теж негативно позначається на врожайності с/г рослин.
Ускладнюють проблему і екстремальні погодні катаклізми, які почастішали останнім часом. Тривалі посухи, аномально рясні дощі та спека сильно знижують якість та обсяг урожаю.
Загроза здоров’ю культур
Крім зниження врожайності через дефіцит вологи та поживних речовин, аномальна спека призводить до підвищення зростання популяції шкідників та розмноження патогенів. Так, через зміну клімату відзначається розширення ареалу проживання таких небезпечних комах, як:
- листяна кукурудзяна совка;
- вузькотіла смарагдово-попеляста златка;
- пустельна сарана;
- пальмовий червоний довгоносик.
Поширення шкідників непросто загрожує зниженням урожайності. Ще одним негативним наслідком є скорочення біологічної різноманітності с/г культур.
Підвищення температури та нетипові погодні катаклізми призводять також до активного розвитку патогенів. Зокрема, зростає ймовірність розвитку грибкових та бактеріальних інфекцій. Збільшення випадків зараження загрожує пандемією, а також спричиняє скорочення врожайності, зниження якості врожаю та зростання витрат на оброблення посівів.
Рішення для адаптації до змін
Зміна клімату – глобальний процес, швидко вплинути на який неможливо. Тому перед фермерами постає завдання адаптуватися до нових умов, щоб знизити ризики втрати врожаю.
Насамперед необхідна хороша поінформованість. Аграріям слід вивчити особливості погодних умов свого регіону, проводити спостереження. Отримані відомості допоможуть підібрати гібриди та сорти культур, адаптованих до зовнішнього середовища. Якщо для регіону характерні тривалі періоди відсутності дощів, слід вибирати посухостійкі рослини, які напевно здатні забезпечити хороші показники врожайності. Наприклад, не боїться тривалої відсутності вологи сорго, а ось звичні нам зернові (ячмінь, пшениця, кукурудза) мають середні показники.
Серед інших рішень, які допоможуть аграріям адаптуватися до змін клімату, зазначимо:
- розширення біологічної різноманітності. Не варто зациклюватись на 1-2-3 культурах. Краще висівати кілька, дотримуючись сівозміни. Також слід спробувати повторні посіви культур із коротким терміном дозрівання. Така технологія дозволить збільшити врожайність за сезон, але важливо вибирати гібриди, пристосовані до особливостей погодних умов регіону;
- вирощування рослин, які здатні затримати біогенні компоненти. Зазвичай це може бути трава, яку слід висівати як проміжну культуру між посівами с/г рослин;
- дотримання схеми внесення добрив. Не варто перевищувати рекомендовану норму, користі для рослин надлишок компонентів не принесе, корисні речовини не засвоюються повною мірою, і є ймовірність, що будуть вимиті з ґрунту разом із опадами. У той же час не слід економити. В умовах зміненого клімату та погодних катаклізмів недолік живлення теж негативно позначається на врожайності рослин та стресостійкості.
Ще одним фактором, який допоможе знизити негативний вплив людини на клімат, є зниження викиду парникових газів. Сприяє цьому використання енергії із відновлюваних джерел. Наприклад, можна встановити на території господарства сонячні батареї. Енергію від них можна використовувати як джерело живлення для різних агрегатів, таких як віялка для зерна.
Ще допоможе і підвищення поглинання вуглецю ґрунтом, покращення його поживної цінності завдяки внесенню органіки та гумусу.
Насамкінець зазначимо, що зміна клімату – це проблема, яка стосується всього людства, і вона негативно позначається буквально на всіх. Але якщо кожен з нас буде свідомішим і перегляне свої звички, відкоригує підхід до господарювання, то можна не лише знизити ймовірність втрати врожайності, але й допомогти всій планеті впоратися з глобальними наслідками, які спричиняє еволюція людства.